You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Διεθνές συνέδριο στο ΑΠΘ

«Κλιματική Αλλαγή και Θαλάσσιοι Πόροι: εργαλεία για την εκτίμηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, λήψη αποφάσεων και διαχείριση» είναι το θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνεται από το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. και το θεματικό δίκτυο KLIMABIOnetworκ. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2011, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 9.30, στο ΚΕ.ΔΕ.Α.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο προώθησης της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Α.Π.Θ. και πανεπιστημίων του εξωτερικού, σε θέματα που αφορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων μέτρων αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στις παράκτιες περιοχές, καθώς και των αντίστοιχων οικονομικών συνεπειών.

Επιστήμονες από ινστιτούτα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Η.Π.Α. έχουν προσκληθεί για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα έρευνές τους. Το θέμα του Συνεδρίου απευθύνεται σε επιστήμονες με σχετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα, αλλά και φορείς που σχετίζονται με την αλιεία και τη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Το Θεματικό Δίκτυο KLIMABIOnetwork (http://klimabio.web.auth.gr) δημιουργήθηκε, πριν 6 χρόνια, με πρωτοβουλία του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., Βασίλη Μιχαηλίδη. Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. και στηρίζεται από το Τμήμα Βιολογίας. Κύριος στόχος του δικτύου είναι η συντονισμένη δραστηριοποίηση ερευνητών με σκοπό την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με τις επιπτώσεις της Kλιματικής Αλλαγής στη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών. Στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνεται η συλλογή δεδομένων των φυσικοχημικών παραμέτρων των υδρόβιου περιβάλλοντος με έμφαση στις μεταβολές της θερμοκρασίας και του CO2 και η δημιουργία μιας βάσης των δεδομένων αυτών. Επίσης, στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται μελέτες, των μηχανισμών απόκρισης των θαλάσσιων οργανισμών στην αύξηση της θερμοκρασίας και του CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) κάτω από εργαστηριακές συνθήκες και συνθήκες περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, το δίκτυο προσπαθεί να καταγράψει πιθανές αλλαγές στην ατμοσφαιρική σύνθεση, εστιάζοντας στις αλλαγές των επιπέδων CO2 και της θερμοκρασίας, και να συλλέξει δεδομένα που υποδεικνύουν αλλαγές στο τοπικό κλίμα της περιοχής. Προβλέψεις από ατμοσφαιρικά και κλιματικά μοντέλα χρησιμοποιούνται στη μελέτη των επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει η αύξηση των επιπέδων του CO2 και της θερμοκρασίας στους θαλάσσιους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την κατανόηση της λειτουργίας και απόκρισης των οργανισμών στην αύξηση της θερμοκρασίας και του CO2.

Μακροπρόθεσμος στόχος αυτού του δικτύου είναι η χρησιμοποίηση των δεδομένων που θα συλλεχθούν για τη δημιουργία ή βελτίωση των παρόντων μοντέλων πρόβλεψης των επιδράσεων της Κλιματικής Αλλαγής στη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία από διαχειριστές των θαλάσσιων πόρων για τη δημιουργία μοντέλων προσαρμογής των θαλάσσιων οργανισμών και ιδιαίτερα αυτών που εκτρέφονται στην Κλιματική Αλλαγή.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign