You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Απώλειες 30% στην αγορά της Θεσσαλονίκης στις γιορτές κατέγραψε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου

ΕΡΕΥΝΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ 


Απώλειες της τάξης του 30% μέσο όρο, κατέγραψε η αγορά της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, βάσει σχετικής έρευνας που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας.

Οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για μερική ανάκαμψη στην περίοδο των εορτών όχι μόνον δεν ευοδώθηκαν, αλλά και με δεδομένο την απογοητευτική καταναλωτική κίνηση το προηγούμενο, προ των εορτών διάστημα, γίνεται αντιληπτό ότι το εμπόριο της πόλης μας έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες και τα περιθώρια επιβίωσής του είναι μηδενικά, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 88% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ, μόνον το 12% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο που έκανε κατά την περίοδο των εορτών, είτε γιατί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, είτε γιατί είδε μια μικρή αύξηση στον τζίρο του.
Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 86%% είχε μείωση του τζίρου του, σε σχέση με πέρυσι, το 8% κυμάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 4% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδε αύξηση στον τζίρο τους.

Στην περιοχή του ιστορικού ΚΕΝΤΡΟΥ το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Βάσει των στοιχείων της έρευνας, όπως προκύπτει από την ειδικότερη ανάλυση:
στην περιοχή της Εγνατίας-Ιων.Δραγούμη και Βενιζέλου το 86% των ερωτηθέντων είδε μείωση του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι
στην περιοχή της Τσιμισκή-Αγ.Σοφίας-Μητροπόλεως-Προξ.Κορομηλά το 78% έχει πτώση στο τζίρο του σε σχέση με πέρυσι
και στην περιοχή της Ερμού – Βας.Ηρακλείου-Δημ.Γούναρη, το 100% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι

Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού,
στη ΔΥΤΙΚΗ Θεσσαλονίκη ποσοστό 93% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.
στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Θεσσαλονίκη το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι την περίοδο από 12 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα κινήθηκαν περισσότερο, ενώ το 16% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων, ούτε την περίοδο της Πρωτοχρονιάς κινήθηκαν ιδιαίτερα.
Στο σημείο αυτό, να τονιστεί ότι το 83% των ερωτηθέντων εφάρμοσαν προσφορές ή μειωμένες τιμές κατά το διάστημα των εορτών και ότι το 29% του συνόλου προέβη σε μείωση του προσωπικού του το έτος 2011.
Η αγορά ζητά από την Πολιτεία να αφουγκραστεί την «κραυγή αγωνίας» που εκπέμπει και να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν αγώνα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και το μέλλον τους, πριν να είναι πολύ αργά για τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign