You Are Here: Home - 1 , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»

«ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ» Γεωργίου Βιζυηνού
Σε διασκευή και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Νέα παράταση παραστάσεων!
Για όλο τον μήνα Φεβρουάριο!

Λόγω της μικρής χωρητικότητας του θεάτρου και την μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων, συνιστάται η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 2310-232799 και 6986803477.

Το Αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» μετά την επιτυχημένη πορεία του στην Αθήνα, στο studio Λήδρα, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, ανεβαίνει για ακόμα μία φορά στην Θεσσαλονίκη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.[Soft Break]Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό «Ταξείδιον» που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας, ορφανός από πατέρα, το 1859 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ’ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.

Έγραψαν για την παράσταση:

«Ο Αβδελιώδης, αντιμετώπισε το έργο σαν «λειτουργία», χωρίζοντάς το σε επεισόδια και στάσιμα. Διδαγμένοι στις απαιτήσεις του λόγου με ιερότητα, οι δύο ηθοποιοί εκτελούν την πρόζα σαν εκκλησιαστική μουσική παρτιτούρα, απογειώνοντας την πεμπτουσία του περιεχομένου μέσα από μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας. Η απόδοση των εσωτερικών ρυθμών της ποιητικής πρόζας του Βιζυηνού οδηγεί σε πρωτόγνωρες ψυχικές σφαίρες και το θεατή. προσφέροντάς μας γενναιόδωρα ένα φάρμακο ψυχής και καθαρής αισθητικής.» Ελευθεροτυπία, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη.

«Παρακολούθησα την παράσταση και εκστασιάστηκα. Μια ψυχαγωγική βραδιά όπου το χιούμορ αντισταθμίζει το έρεβος της ανθρώπινης ύπαρξης στα μισοσκότεινα.»
Critique.gr, Κωνσταντίνος Μπούρας

«Πάει και τελείωσε: Ο Δήμος Αβδελιώδης είναι Δάσκαλος. Ο τρόπος που δίδαξε στον νεαρό Γιώργο Νικόπουλο – έναν εξαιρετικό προφανώς δέκτη χωρίς, όμως καμία πείρα – το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», σε διασκευή και σκηνοθεσία του, είναι καθηλωτικός: δεν είναι που το παιδί πάλλεται από συγκίνηση, δεν είναι που «αναδεύει» σαγηνευτικά στο σανίδι, είναι, κυρίως, η καθαρότητα με την οποία καταφέρνει να αποδώσει, να μεταγγίσει στον θεατή τον λόγο του Βιζυηνού – μία γλώσσα σίγουρα εντελώς άγνωστή του πριν δουλέψει το κείμενο. Δείτε τον! Και ακούστε τον!»
Τα Νέα, Γιώργος Δ.Κ Σαρηγιάννης


Ερμηνεύουν εναλλάξ οι ηθοποιοί, Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου

Σκηνοθεσία - Διασκευή: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Διδασκαλία λόγου & κίνησης – Σκηνική όψη: Δήμος Αβδελιώδης

Info: Από 24 Νοεμβρίου, για 10 μόνο παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο Θέατρο ΟΡΑ, Τσιμισκή & Αντ. Καμάρα 3 – Έναντι ΧΑΝΘ.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 15€, Φοιτητικό και μαθητικό 10€, ατέλεια 5€, ομαδικό 8€
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2310-232799 και 6986803477

ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ – ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου από το 1997 ως το 2000 και από το 2004 ως το 2010.
Δίδαξε κινηματογράφο και θέατρο στο Πάντειο πανεπιστήμιο από το 1993 έως το 1997.[Soft Break]Τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου το 2010 για τη συμβολή του στην παγκόσμια γλώσσα του θεάτρου.
Έλαβε το βραβείο GOVI στη Γένοβα (2001) , για την ανάδειξη της μορφής ιδιαίτερων γλωσσικών διαλέκτων και πολιτισμικών στοιχείων στο κινηματογραφικό του έργο.
Η ταινία του «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» ψηφίστηκε από την Π.Ε.Κ.Κ το 2007, ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Θέατρο:
2011«Πέρσες» Αισχύλου
2010«Ταξιδεύοντας με τον Παναίτ Ιστράτι» δραματουργία Μπουμπουλίνα Νικάκη, ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
2010«Ιχνευτές» του Σοφοκλή
2010«Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού
2009«Βαβυλωνία» ( Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδας ) του Δ. Βυζάντιου
2009«Μαράν Αθά» διασκευή και σκηνοθεσία του ομώνυμου μυθιστορήματος του Θωμά Ψύρρα
2007«Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος» του Δήμου Αβδελιώδη
2003«Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντος
2001«Λίγ’ απ’ όλα» του Αντώνη Μόλλα (ζωντανή εκδοχή του θεάτρου σκιών) θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ
1995«Τρία ελληνικά παραμύθια» με την Αγνή Στρουμπούλη
1992«Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» με την Αννα Κοκκίνου, θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ[Soft Break][Soft Break]Ετοιμάζονται:
[Soft Break]2011«Η νοσταλγός» του Α. Παπαδιαμάντη, έναρξη 9 Δεκεμβρίου, θέατρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, Μαίρης Ιγγλέση[Soft Break]2012 «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση, έναρξη 5 Ιανουαρίου, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ[Soft Break]2012 «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού, έναρξη 13 Ιανουαρίου[Soft Break]

[Soft Break]Φιλμογραφία:

1999«Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» - Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής. Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) – Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου - 4 βραβεία στο Forum Φεστιβάλ Βερολίνου – Βραβείο Σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
1990 «Νίκη της Σαμοθράκης» -Κρατικά βραβεία, ποιότητας ταινίας, μουσικής, μακιγιάζ και ήχου.
1987 «Το Δέντρο που Πληγώναμε» - Βραβείο της C.I.F.E.J., Φεστιβάλ Βερολίνου 1987 – Επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Καννών.
Εβδομάδα της Κριτικής (Semaine de la critique) – Χρυσός και Αργυρός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Νέου Δελχί κ.α.
1982 «Αθέμιτος Συναγωνισμός» - 1ο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Δράμας 1984.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign