You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Εκδήλωση στο ΑΠΘ: «Rebuilding the Neues Museum»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ REBUILDING NEUES MUSEUM- βραβείο Mies van der Rohe 2011


Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» διοργανώνουν εκδήλωση, με τίτλο «Rebuilding the Neues Museum».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18.00, στο Αμφιθέατρο Ι του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

Oμιλητές θα είναι οι αρχιτέκτονες:
Julian Harrap, ιδρυτής των Julian Harrap Architects
και Alexander Schwarz, επικεφαλής των “David Chipperfield Architects” στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Neues Museum αρχικά σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Friedrich August Stüler, στα μέσα του 19ου αιώνα και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης από αρχιτεκτονικής και μουσειολογικής άποψης.
Είναι κατά χρονολογική σειρά ανέγερσης το δεύτερο μεταξύ των πέντε μουσείων του Museumsinsel, -της νήσου των μουσείων-, του ποταμού Spree στο Βερολίνο.
Το 1999, το μουσειακό αυτό συγκρότημα ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου σήμανε, όπως ήταν φυσικό, τη νέα εποχή για τα μουσεία της γερμανικής πρωτεύουσας. Μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και μέσα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου masterplan για το Museumsinsel, η μελέτη αποκατάστασης του Neues Museum ανατέθηκε το 1996 στους David Chipperfield Architects με συνεργάτη τον Julian Harrap, υπεύθυνο για την ανάλυση και την ιστορική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Οι εργασίες διήρκεσαν πάνω από δέκα έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι υπεύθυνοι μελετητές συνεργάστηκαν στενά με αρμόδιους φορείς, μουσειολόγους και πλήθος τεχνικών. Η συνεργασία αυτή απέδωσε στο κοινό ένα έργο ορόσημο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής.
Στο Νeues Museum απονεμήθηκε το βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2011 / βραβείο Mies van der Rohe.



«Η αποκατάσταση του Neues Museum θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχιτεκτονικής σήμερα. Σπάνια εργοδότης και αρχιτέκτονας συνεργάστηκαν τόσο δημιουργικά σε ένα εγχείρημα τέτοιας σημαντικής ιστορικής σημασίας και πολυπλοκότητας. Το έργο θέτει και επεξεργάζεται πολλά ζητήματα πολιτισμού, μνήμης, αισθητικής και τεχνολογίας και είναι μια υποδειγματική διακήρυξη αυτού που μπορεί να επιτύχει η συνεργασία στο πλαίσιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής».
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Mohsen Mostafavi Dean, GSD, Harvard University, Cambridge MA for the
2011 EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award



Οι διαλέξεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

thessnews.gr - Designed by SimplexDesign