You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Για τη συνεργασία Θεσσαλονίκης - Λειψίας συζήτησε ο Κουράκης με τον Γερμανό Πρόξενο

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΛΕΙΨΙΑΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνεργασίας της Θεσσαλονίκης με την γερμανική πόλη της Λειψίας σε θέματα αστικής ανάπτυξης συζήτησαν σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης με τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Wolfang Hoelscher-Obermaler και τον υπεύθυνο του συντονιστικού γραφείου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χρήστο Λαζαρίδη.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων ανοίγει τον κύκλο σειράς σχετικών επαφών και αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στο πλαίσιο της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σε φιλικό κλίμα ο Γερμανός Γενικός Πρόξενος επέδωσε στον Ανδρέα Κουράκη επιστολή του Δημάρχου Λειψίας Martin zur Nedden δια της οποίας επισημαίνονται οι ομοιότητες των δύο πόλεων και προτείνεται συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε τομείς αστικής ανάπτυξης όπως: οι υπηρεσίες Πολεοδομίας, Γεωπληροφορικής και Διαχείρισης της Γης, Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και Συντήρησης Μνημείων, Αστικής Ανανέωσης και Προώθησης της Κατασκευής Κατοικιών, Υπέργειων Κατασκευών και τέλος Συγκοινωνιακών Έργων και Υπόγειων Κατασκευών.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν επίσης η μετατροπή και η διατήρηση της Πλατείας Ελευθερίας ως μνημείο και η αναδιοργάνωση του αστικού σχεδιασμού της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Ο Γερμανός Γενικός Πρόξενος κ. Hoelscher-Obermaler ανέφερε ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που γίνονται στη Θεσσαλονίκη έχουν κοινές αναφορές με τη Λειψία η οποία ως πόλη της πρώην ανατολικής Γερμανίας, μετά την πτώση του τείχους έπρεπε να προωθήσει μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την ελάχιστη χρήση οικονομικών πόρων.
«Η γερμανική εμπειρία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ενδιαφέρει το Δήμο Θεσσαλονίκης, τόσο σε επίπεδο μελετών, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης. Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίες θα επεξεργασθούν μια ατζέντα θεμάτων που θα συζητήσουν με τους γερμανούς ομολόγους τους, ενώ η διοίκηση του Δήμου εξετάζει το ενδεχόμενο προσεχούς συνάντησης με τον Δήμαρχο Λειψίας κ. Nedden.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση που αποτελεί θεσμό των τελευταίων ετών, έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ εμπειρογνωμόνων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών των δύο χωρών.
Στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών σε πολλούς τομείς της πολιτικής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η προώθηση και διεύρυνση των δυνατοτήτων ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της συνεργασίας με Γερμανούς εταίρους.

thessnews.gr - Designed by SimplexDesign