You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Οι Εκδοχές της Σαλώμης στο επίκεντρο εκδήλωσης στο ΑΠΘ

«Εκδοχές της Σαλώμης. Από το πνεύμα της ευρωπαϊκής παρακμής στη Νεοελληνική λογοτεχνία» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Χριστίνα Ντουνιά.

Η εικόνα της Σαλώμης ως μοιραίας γυναίκας που ενσαρκώνει την έκφραση της γυναικείας σεξουαλικότητας, και συμβολίζει το δίπολο έρωτας–θάνατος καθιερώνεται κυρίως μέσα στην ατμόσφαιρα του Αισθητισμού και της Παρακμής του τέλους του 19ου αιώνα, στην Ευρώπη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 20.00, στο 2ο όροφο του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ, στο Σπουδαστήριο 208.

Στην εισήγηση γίνεται, αρχικά, μια ιστορική αναδρομή στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, όπου ο "μύθος" της Σαλώμης διαφοροποιείται από την ευαγγελική παράδοση: Heine, Atta Troll, Flaubert, Trois contes, Laforgue, Moralites legendaires, και κυρίως το εμβληματικό έργο του Oscar Wilde, «Σαλώμη.» Στη συνέχεια, ανιχνεύεται η χρήση του μοτίβου/συμβόλου της Σαλώμης στους λογοτέχνες (π.χ. Huysmans, Lorrain, Apollinaire ), αλλά και στους ζωγράφους (π.χ.Beardsley Kokoshka, Klimt, Von Stuk), δηλαδή η εξέλιξή του στην περιοχή της αβανγκάρντ των αρχών του 20ου αιώνα.

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης εξετάζεται η πρόσληψη της «Μούσας της Παρακμής», όπως ονομάστηκε η Σαλώμη, στην Ελλάδα μέσα από τις σελίδες των λογοτεχνικών περιοδικών, όπου ο μύθος της περνά κυρίως διαμεσολαβημένος από την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική παράδοση: κεντρική θέση έχει εδώ ο “διάλογος” Γαλάτειας Αλεξίου και Νίκου Καζαντζάκη σχετικά με το ζήτημα της έκφρασης του γυναικείου ερωτισμού.

Παράλληλα, εξετάζονται παραδειγματικά οι εκδοχές του μύθου της Σαλώμης σε ποιήματα του Καβάφη και Ελλήνων ποιητών που κινούνται στο χώρο του παρακμιακού συμβολισμού, ενώ η εισήγηση κλείνει με ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με την καταγωγή της της σεφερικής Σαλώμης στο μυθιστόρημα «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» και τη σύνδεση του πρώιμου Σεφέρη με τη λογοτεχνία των decadents.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign