You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - «Από το Rotterdam του 2009 στη Θεσσαλονίκη του 2014» - Ο απολογισμός

Ιδιαίτερα επιτυχημένη και εποικοδομητική υπήρξε η τριήμερη συνάντηση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτή καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, εκ μέρους της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευκαιρία την πρόσφατη ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.
Ως επιστέγασμα της τριήμερης συνάντησης το απόγευμα της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην, κατάμεστη από νέους ανθρώπους, αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης ημερίδα με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας: Από το Rotterdam του 2009 στη Θεσσαλονίκη του 2014». Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν εξάλλου την ευκαιρία το πρωί της ίδιας ημέρας να παραθέσουν το περιεχόμενο και τους στόχους της τριήμερης συνάντησης σε εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος και υποσχέθηκε ότι «Με εργαλείο δουλειάς τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, θα ενισχύσουμε τις νεανικές δυνάμεις της πόλης ώστε να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε δημιουργικό εργαστήρι καινοτόμων ιδεών για να αναδειχθεί η νεανική φυσιογνωμία της σε κάθε τομέα ζωής της πόλης».
Στη συνέχεια η Ευρωβουλευτής καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, τονίζοντας την ιδιαίτερη τιμή που αποτελεί η απονομή του τίτλου αυτού του, σχετικά πρόσφατου, θεσμού εγνωσμένου κύρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε πως αποτελεί μία ευκαιρία και συνάμα πρόκληση για τους νέους της Θεσσαλονίκης, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, να ενεργοποιηθούν και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναδείξουν τις ικανότητές τους.
Η Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών κ. Μαρία Πασχαλίδου, η οποία συντόνισε την προετοιμασία της υποψηφιότητας, εξήρε το πείσμα, τη θέληση και τον ενθουσιασμό των εθελοντικών οργανώσεων και των εκατοντάδων νέων που εργάστηκαν για αυτό τον σκοπό. Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη στενής συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μέσα από τη δημιουργία κοινού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, που θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία τόσο του «Θεσσαλονίκη 2014» όσο και των υπηρεσιών που η Γραμματεία προσφέρει στους νέους.
Επιπλέον ο ίδιος ο κ. Γιάννος Λιβανός, Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία αυτή επισημαίνοντας την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, ενώ επαίνεσε τον Δήμο Θεσσαλονίκης που θέτοντας ως έναν από τους πρώτους στόχους της νέας θητείας της ηγεσίας του τη διεκδίκηση του τίτλου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» επέδειξε την εξωστρεφή πολιτική του και τη στόχευση προς την ανάπτυξη της πόλης με όχημα τους νέους.
Εκπρόσωποι τοπικών φορέων της πόλης, εθελοντικών οργανώσεων και πολλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης που παρευρέθησαν στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τον θεσμό «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» και τον φορέα που τον διαχειρίζεται από τον κ. Luca Scarpiello, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό τις ομιλίες των δύο προσκεκλημένων εκπροσώπων πόλεων στις οποίες έχει απονεμηθεί ο τίτλος, του κ. Michele Covolan από το «Torino 2010» και του κ. Carlos Santos από την «Braga 2012». Παρουσίασαν με άμεσο και ζωντανό τρόπο το πρόγραμμα δράσεων που καταρτίστηκε από τις δύο πόλεις για τον ετήσιο εορτασμό του τίτλου αναφερόμενοι σε πρακτικά ζητήματα και προβλήματα που αντιμετώπισαν. Στο πλαίσιο της ημερίδας έλαβε χώρα και η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2014» από τον κ. Κώστα Μπαρτσώκα, μέλος της ομάδας εργασίας του «Θεσσαλονίκη 2014»
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ανοικτός διάλογος των παρευρισκομένων με τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, κατά τον οποίο δηλώθηκε εκτός των άλλων η πρόσκληση της Αντιδημάρχου κ. Πασχαλίδου προς όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του «Θεσσαλονίκη 2014». Οι παρευρισκόμενοι έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα στους ξένους εκπροσώπους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη προθυμία να συζητήσουν μαζί τους δηλώνοντας ευχάριστη έκπληξη για το ενδιαφέρον και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τον θεσμό.
Γόνιμος υπήρξε εξάλλου ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα μεταξύ των ξένων προσκεκλημένων και εκπροσώπων των διοργανωτών της τριήμερης συνάντησης σε κλειστές συναντήσεις στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 15 και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011. Η δικτύωση των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας και η ανταλλαγή καλών πρακτικών, ιδίως σε αυτά τα πρώτα χρόνια του θεσμού που ξεκίνησε το 2009, κρίνεται εξάλλου ως ζητούμενο όλων των εμπλεκομένων και η συνάντηση της Θεσσαλονίκης έδωσε μία εξαιρετικά καλή ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν του κέρδους που αποκόμισε, για το μελλοντικό έργο της, η ομάδα εργασίας του «Θεσσαλονίκη 2014».

thessnews.gr - Designed by SimplexDesign