You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Πιθανή κατάργηση της 113 ΠΜ και θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» συζήτησαν Τζιτζικώστας-Αβραμόπουλος

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας επισκέφθηκε χθες Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο για να του θέσει ζητήματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη και βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Υπουργού. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μ. Κωσταράκος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Α. Τσαντηράκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον Υπουργό για το πρόβλημα που έχει προκύψει από την δρομολογούμενη μεταφορά της μοίρας των αεροσκαφών πυρόσβεσης από την 113 ΠΜ στην Αθήνα, τόσο για τη διασφάλιση της αντιπυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης με εναέρια μέσα, όσο και για την πιθανή κατάργηση της 113 ΠΜ. Αυτό που ζήτησε ο κ. Τζιτζικώστας είναι αφενός να διασφαλιστεί ότι κατά την αντιπυρική περίοδο θα υπάρχει ο ίδιος αριθμός αεροσκαφών πυρόσβεσης στη Θεσσαλονίκη και αφετέρου, να μην προχωρήσει το υπουργείο στην αναστολή λειτουργίας της 113 ΠΜ. Ο Υπουργός και οι αρχηγοί, είδαν θετικά την πρόταση του κ. Τζιτζικώστα και συμφωνήθηκε να παραμείνει ίδιος ο αριθμός των αεροσκαφών που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, κατά την αντιπυρική περίοδο και να επανεξεταστεί η αναστολή λειτουργίας της 113 ΠΜ σε συνδυασμό με πιθανές αλλαγές στην 350 ΠΚΒ.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε επίσης στον Υπουργό το ζήτημα της μεταφοράς του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε κατʼ αρχήν θετικός στην πρόταση αυτή, με την προϋπόθεση όμως ότι το θωρηκτό μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να εκτελεστεί μια μελέτη κόστους και επικινδυνότητας από το Πολεμικό Ναυτικό για τη μεταφορά του «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να ληφθεί η όποια απόφαση.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε :

«Χαίρομαι που βλέπω ότι αποφάσεις που λήφθηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, βιαστικά, βρίσκονται υπό αναθεώρηση από το νέο Υπουργό. Κατά τη συνάντησή μας, διαπίστωσα ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει πολύ καλή διάθεση για τα θέματα που του έθεσα και αφορούν στη Θεσσαλονίκη.

Για το ζήτημα της μεταφοράς των Καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις που υπάρχουν, με διαβεβαίωσαν ότι θα διασφαλιστεί η παρουσία ίδιου αριθμού πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα. Έτσι διασφαλίζουμε την κάλυψη των περιαστικών μας δασών και της ευρύτερης περιοχής με εναέρια μέσα και παράλληλα, με κάποιες πιθανές αλλαγές στην 350 ΠΚΒ, θα εξεταστεί η συνέχιση της λειτουργίας της η 113 ΠΜ.

Σχετικά με τη μεταφορά του θωρηκτού «Αβέρωφ», τόνισα στον Υπουργό το πόσο σημαντικό είναι, το Αβέρωφ να ταξιδέψει και πάλι στο Αιγαίο και να έρθει στη Θεσσαλονίκη, για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής μας. Ο Υπουργός ήταν καταρχήν θετικός σε αυτή την προοπτική και αποφασίστηκε να προχωρήσει το πολεμικό ναυτικό σε μια μελέτη κόστους και επικινδυνότητας για αυτό το εγχείρημα, καθώς λόγω της ηλικίας του πλοίου, εγκυμονούν κίνδυνοι τους οποίους και θέλουμε να αποφύγουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω του Υπουργό για την προθυμία που έδειξε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που του έθεσα και αφορούν στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία ίδιου αριθμού αεροσκαφών για την αντιπυρική μας προστασία αλλά και η συνέχιση της λειτουργίας της 113 ΠΜ, είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα που ζητά η κοινωνία της Θεσσαλονίκης».


thessnews.gr - Designed by SimplexDesign