You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Συνέδριο με θέμα «Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και δημοκρατία» στο ΑΠΘ

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, διοργανώνουν Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: «Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και δημοκρατία». Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου και ώρες 18.00 με 21.00 και το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρες 10.00 με 20.00, στο Αμφιθέατρο Ι του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ., στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έννοια του «λαϊκισμού» υπήρξε για πολλές δεκαετίες και παραμένει και σήμερα μια από τις πλέον χρησιμοποιημένες, αλλά και αμφίσημες, αν όχι ολισθηρές κατηγορίες της πολιτικής θεωρίας και ανάλυσης, καθώς και του ευρύτερου δημόσιου λόγου. 

Το συνέδριο θα επιχειρήσει αρχικά να φωτίσει την εννοιολογική ταυτότητα της κατηγορίας «λαϊκισμός» και των ποικίλων χρήσεών της, αλλά και να σκιαγραφήσει το προφίλ του σύγχρονου «αντι-λαϊκισμού». Αποσκοπεί δε να αναδείξει τα θεωρητικά εκείνα εργαλεία που ο σύγχρονος στοχασμός προσφέρει στην εναργέστερη ερμηνεία της σημασίας του λαϊκισμού για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Ερμηνεία που, αν και επισημαίνει το θεσμικά οριακό και συχνά αντι-δημοκρατικό χαρακτήρα πολλών λαϊκιστικών κινημάτων και κομμάτων, όλο και περισσότερο αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο της επίκλησης του «λαού» στη συμβολική συγκρότηση και συγκινησιακή επένδυση των πολιτικών ταυτίσεων, προσδίδοντας στη συνακόλουθη κινητοποίηση αποκλεισμένων στρωμάτων ένα θετικό, για τη δημοκρατική συμμετοχή, πρόσημο. 

Επιπλέον, στο συνέδριο θα επιδιωχθεί η χαρτογράφηση των σημαντικότερων λαϊκιστικών φαινομένων της εποχής μας και η συγκριτική τους διερεύνηση. Τέλος, θα συζητηθεί διεξοδικά ο τρέχων μετασχηματισμός του λαϊκιστικού φαντασιακού στον ελληνικό πολιτικό λόγο, αλλά και ο πολλαπλασιασμός των μορφών αντιλαϊκιστικής ρητορικής. 

Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη χορηγία της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign