You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Ένα νέο δάσος γεννιέται πάνω από τον οικισμό Τριαδίου

Εθελοντική Αναδάσωση στο Τριάδι,
Κυριακή 15 Ιανουαρίου

Ώρα προσέλευσης 09:00 στο τέρμα του οικισμού προς το Φράγμα Τριαδίου, στην περιοχή των κοιμητηρίων

Ένα νέο δάσος από 30.000 χιλιάδες δέντρα δημιουργείται στο Τριάδι. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της δ/νσης Αναδασώσεων Κεντ. Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης που προβλέπει την αναδάσωση της δασικής έκτασης που εκτείνεται ση βορειοανατολική πλευρά του οικισμού και μιας ακόμη δασικής περιοχής, στα βόρεια του οικισμού (περιοχή Αγίου Παντελεήμονα) συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων.

Η νέα αυτή προσπάθεια αναδάσωσης θα γίνει τμηματικά και σε αυτή συμμετέχoυν η πολιτική προστασία του Δήμου Θέρμης, οι εθελοντές του Δήμου, σχολεία αλλά και απλοί πολίτες που θέλουν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου πνεύμονα για την περιοχή. Το συντονισμό των ομάδων Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει η Δ.νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Η πρώτη εθελοντική αναδάσωση στην οποία θα φυτευθούν 2.000 δέντρα θα γίνει αυτή την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 09:00 και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Τα 30.000 δέντρα που θα φυτευτούν, επιλέχτηκαν με κριτήρια, α) να είναι προσαρμοσμένα στις οικολογικές συνθήκες (κλίμα, έδαφος, προσανατολισμός) της περιοχής και να ανήκουν στην Παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης, β) να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του προστατευτικού-αισθητικού δάσους, γ) να είναι εύκολη η εγκατάστασή τους και να είναι ανθεκτικά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες, δ) να μην χρησιμοποιηθούν ξενικά είδη στην περιοχή και να ε) να είναι κατάλληλα για την παροχή τροφής και κάλυψης στην άγρια πανίδα.

Για τους λόγους αυτούς θα φυτευτούν κωνοφόρα, (Πεύκη τραχεία,

Κουκουναριά και Κυπαρίσσια κοινά), και Πλατύφυλλα (Δρυς χνοώδης,

Φράξος όρνος, Κουτσουπιά, Ψευδακακία, Ασπάλαθος, Mουριά, Πυράκανθος,

Αγριαχλαδιά, Κορομηλιά, Πικροδάφνη, Γκορτσιά, Κελτίς και Τσαπουρνιά

Ιστορικό

Στα συγκεκριμένα τμήματα που θα φυτευτούν δεν έχουν γίνει ξανά στο παρελθόν προσπάθειες εγκατάστασης δασικής βλάστησης για τη δημιουργία δάσους, γεγονός που τώρα κρίνεται απαραίτητο με την επέκταση του οικισμού Τριαδίου και την υποβάθμιση των εδαφών στα ανάντη, εξαιτίας της υπερβόσκησης. Η περιοχή παρέμβασης είναι πλέον περιαστική και ο ρόλος του δάσους που θα δημιουργηθεί θα είναι προστατευτικός, αισθητικός και αναψυχής.

Σημειώνεται ότι από το 1982 έως και το 1987 εκτελέστηκαν αναδασωτικές εργασίες, από την τότε αρμόδια Δ/νση Αναδασώσεων Ν. Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών της Θέρμης, της Ν. Ραιδεστού και του Πανοράματος, σε έκταση 13.378 στρεμμάτων ενώ συνολικά φυτεύτηκαν 2.086.000 φυτά (1.550.000 κωνοφόρα και 536.000 πλατύφυλλα). Ειδικά για την περιοχή εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θέρμης στα πλαίσια του ανωτέρω έργου αναδασώθηκε έκταση 6.907,41 στρεμμάτων. Έτσι δημιουργήθηκε δάσος, κυρίως κωνοφόρων, του οποίου ο ρόλος υπήρξε σημαντικός στην υδρολογική διαχείριση, συνέβαλε στη σταθεροποίηση των εδαφών και περιόρισε σημαντικά τη μεταφορά φερτών υλικών προς τα ρέματα της περιοχής.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign