You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων στο ΑΠΘ

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη μετατροπή του Α.Π.Θ. στο πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ. εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των κοινών αστικών αποβλήτων και των αποβλήτων που παράγονται στους χώρους εκπαίδευσης και έρευνας. 

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του όγκου των αποβλήτων και η αποδοτική διαχείρισή τους. Το σύστημα διαχείρισης περιλαμβάνει τους τομείς των υλικών προς ανακύκλωση και των επικίνδυνων αποβλήτων και δομείται σε ένα ευρύ δίκτυο συλλογής, μεταφοράς και απόρριψης υλικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 

Το σύστημα ανακύκλωσης περιλαμβάνει τα παρακάτω υλικά: 

-Χαρτί-χαρτόνι 
-Συσκευασίες (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα) 
-Ύφασμα, είδη ένδυσης και υπόδησης 
-Λαμπτήρες και φωτιστικά είδη 
-Μπαταρίες (οικιακές και μη) 
-Μελανοδοχεία 
-Απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού 

Παράλληλα, εφαρμόζεται ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των εργαστηριακών αποβλήτων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. 

Η μελέτη και ο σχεδιασμός του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων του Α.Π.Θ. ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Τμήματος Χημείας και επεκτάθηκε σε ολόκληρο το πανεπιστήμιο, με τη στήριξη των Πρυτανικών Αρχών και σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., το οποίο έχει και την εποπτεία του.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign