You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Διεθνές συμπόσιο βιοπληροφορικής στο ΝΟΗΣΙΣ

«Ο Πρύτανης του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ, Γιάννης Μυλόπουλος με την ευκαιρία Διεθνούς Συμποσίου Βιοπληροφορικής, που πραγματοποιείται στο ΝΟΗΣΙΣ, από τις 7 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, σας προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του, στη Θέρμη. Συμμετέχουν: Σοφία Κουΐδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανης Ερευνών ΑΠΘ, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, Ζαχαρίας Σκούρας, καθηγητής Γενετικής, Αντιπρόεδρος ΝΟΗΣΙΣ, Χρήστος Ουζούνης, καθηγητής Βιοπληροφορικής και Βιολογίας Συστημάτων, Ηλίας Καππάς, Λέκτορας Βιοπληροφορικής.

Βιοπληροφορική είναι το επιστημονικό πεδίο όπου η σύμπραξη της Βιολογίας με την Πληροφορική εξερευνά νέους τρόπους για την προσέγγιση των βιολογικών προβλημάτων. Ο κλάδος της Βιοπληροφορικής σήμερα θεωρείται, παγκόσμια, ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους, με εξαιρετικά ευρύ πεδίο εφαρμογών, ενώ έχει ήδη επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις. Κατέχει κεντρική θέση στις σύγχρονες εξελίξεις των Επιστημών της Ζωής, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προγράμματα "Αποκωδικοποίησης" των Γονιδιωμάτων (DNA–του γενετικού μας υλικού), περιλαμβανομένου και αυτού του ανθρώπου.

Το European Bioinformatics Institute (EBI, Cambridge, UK), μέσω των προγραμμάτων υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που παρέχει, ξεκίνησε το 2008 την οργάνωση συμποσίων Βιοπληροφορικής σε συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια παγκοσμίως. Το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, το οποίο έχει εντάξει από το 2004 στο Πρόγραμμα Σπουδών του, Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό, καθώς και στην έρευνά του, τη Βιοπληροφορική. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης αυτής της εξαιρετικής διεπιστημονικής προσέγγισης συνδιοργανώνεται με το EBI το Διεθνές Συμπόσιο Βιοπληροφορικής, από τις 7 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, που θα φιλοξενηθεί στο ΝΟΗΣΙΣ.

Με το παραπάνω συμπόσιο δίνεται η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να αποκτήσουν βασικά εφόδια στον τομέα της Βιοπληροφορικής. Επιπλέον, παρέχονται ερεθίσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα μας. Η επιτυχής διεξαγωγή του συμποσίου Βιοπληροφορικής στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο ανάδειξης των δυνατοτήτων και της δυναμικής του Τμήματος Βιολογίας και του Πανεπιστημίου της πόλης μας».

Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ
Υπεύθυνος Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, Ζαχαρίας Σκούρας, τηλ. 2310 998324

thessnews.gr - Designed by SimplexDesign