You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Επιστολή του Δ. Ψωμιάδη στον Παπαδήμο για την κατάργηση ΟΕΚ - ΟΕΕ

Επιστολή του Αναπλ. Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας σχετικά με την κατάργηση του Ο.Ε.Κ. και του Ο.Ε.Ε. 

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και στους Υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.).
Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι «η απόφαση της κατάργησης, αν τελικά υλοποιηθεί, τινάζει στον “αέρα” δύο από τους κυριότερους πυλώνες κοινωνικής πολιτικής του κράτους, καθώς έχει άμεσες και δραματικές επιπτώσεις σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες». Σε ξεχωριστή αναφορά του στα κοινωνικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, ο κ. Δ. Ψωμιάδης σημειώνει ότι «είναι απαράδεκτο, στο όνομα των παράλογων θυσιών του νέου μνημονίου, να πλήττονται τα χαμηλά εισοδήματα και, ταυτόχρονα, να χάνονται πολύτιμες θέσεις εργασίας, σε τομείς αιχμής, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, που θα έπρεπε να βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα».
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ζητά την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών, ώστε να εμποδίσουν, «έστω και στην ύστατη αυτή στιγμή, την αδικαιολόγητη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας». «Είναι ζήτημα ευθύνης, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η πατρίδα μας», καταλήγει ο κ. Δ. Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί

Τα δυσβάστακτα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης, που ψήφισε πρόσφατα το ελληνικό Κοινοβούλιο, προβλέπουν, όπως καλά γνωρίζετε, την επικείμενη κατάργηση δύο μεγάλων δημόσιων οργανισμών -του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), φέρνοντας σε απόγνωση τόσο τους εργαζομένους των δύο φορέων, που χάνουν ξαφνικά και άδικα τη δουλειά τους, όσο και τους δικαιούχους των υπηρεσιών και των προγραμμάτων τους.
Οι διφορούμενες δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη σχετικά με το θέμα εντείνουν τη μεγάλη αναστάτωση και την κοινωνική ανησυχία που έχει προκληθεί. Η απόφαση της κατάργησης, αν τελικά υλοποιηθεί, τινάζει στον «αέρα» δύο από τους κυριότερους πυλώνες κοινωνικής πολιτικής του κράτους, καθώς έχει άμεσες και δραματικές επιπτώσεις σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Η κατάργηση του κατασκευαστικού προγράμματος εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ αφήνει κυριολεκτικά ξεκρέμαστους τους πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, οι οποίοι χάνουν το δικαίωμα να αποκτήσουν αξιοπρεπή κατοικία. Επίσης, μένουν μετέωροι οι δικαιούχοι 1.300 κατοικιών σε 20 οικισμούς πανελλαδικά. Αποτέλεσμα, παρόλο που έχουν ήδη διενεργηθεί κληρώσεις, 1.300 φτωχές οικογένειες θα περιμένουν μάταια να στεγαστούν τους επόμενους μήνες!
Σε εκκρεμότητα παραμένουν δάνεια και οι οφειλές από παραχωρηθείσες κατοικίες, που αντιστοιχούν σε οφειλές 1.200.000.000 € προς τον Οργανισμό, ενώ στον «αέρα» θα βρεθούν 83.000 στεγαστικά δάνεια. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ, παρ’ όλο που έχουν ήδη πληρώσει τις σχετικές εισφορές στον ΟΕΚ.
Η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και η συνακόλουθη διακοπή των κοινωνικών παροχών (προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, εργατικά εισιτήρια σε θεάματα, κλείσιμο 25 βρεφονηπιακών σταθμών κτλ) δεν επιφέρει μόνο ένα δυσβάστακτο πλήγμα για την αναψυχή των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά καταδικάζει σε μαρασμό πάνω από 2.700 τουριστικές μονάδες και τους εργαζόμενους σ’ αυτές, που έδιναν ανάσες ζωής και ανάπτυξης σε χιλιάδες επιχειρήσεις τουρισμού, αυξάνοντας την απασχόληση και τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες. Η κατάργηση των δελτίων θεαμάτων είναι ένα ακόμη χτύπημα στον ήδη υποβαθμιζόμενο τομέα του πολιτισμού, αφαιρώντας τη στήριξη από δεκάδες θεατρικές σκηνές της χώρας.
Θεωρώ αδιανόητο σε μια εποχή πρωτόγνωρης λιτότητας και δραματικών περικοπών σε κοινωνικές παροχές, η Πολιτεία να δείχνει για άλλη μία φορά το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στους οικονομικά αδύναμους. Είναι απαράδεκτο, στο όνομα των παράλογων θυσιών του νέου μνημονίου, να πλήττονται τα χαμηλά εισοδήματα και, ταυτόχρονα, να χάνονται πολύτιμες θέσεις εργασίας, σε τομείς αιχμής, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, που θα έπρεπε να βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα. Είναι ανεπίτρεπτο, σε μια περίοδο αναζήτησης πόρων και ανάπτυξης, το ίδιο το Δημόσιο να εκχωρεί την περιουσία του αμαχητί, αφού η κατάργηση των δύο οργανισμών θα αφήσει νομικά και ουσιαστικά εκκρεμή τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ (κατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα κτλ).
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να παρέμβετε άμεσα, ώστε να εμποδίσετε, έστω και στην ύστατη αυτή στιγμή, την αδικαιολόγητη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Είναι ζήτημα ευθύνης, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η πατρίδα μας.

Με εκτίμηση,

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας
Διονύσης Χ. Ψωμιάδης»
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign