Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλου, μελών του Σώματος και του Γενικού Γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Θ. Ψαρρά, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη για την πυροπροστασία του δάσους Σέιχ-Σου, ότι η νέα Δημοτική Αρχή, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο αστικό και περιαστικό πράσινο, είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών για την δημιουργία ενός δίδυμου πνεύμονα περιαστικού πρασίνου, συμπληρωματικού προς το δάσος του Σέιχ-Σου, από τη ΒΔ πλευρά και προς το Ωραιόκαστρο ίσως και μέχρι το Καλοχώρι. «Έχουμε ήδη εξασφαλίσει 250.000 δέντρα για δεντροφύτευση σε βάθος πενταετίας ή και δεκαετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Όπως εξήγησε, στόχος είναι το «δίδυμο Σέιχ-Σου» να μην αποτελείται από κωνοφόρα δέντρα, αλλά από την χαρακτηριστική δρυ που φύεται στην περιοχή, προκειμένου να υποστηριχθεί η τοπική χλωρίδα, να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πλούσιο ενδιαίτημα για την εδραίωση της πανίδας.
Επισήμανε, πάντως, πως πρέπει επιτέλους να επιλυθούν τα ιδιοκτησιακά θέματα στο Σέιχ-Σου, ενώ τόνισε πως πρόταση και διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η διαχείριση του περιαστικού δάσους να γίνεται από έναν διαδημοτικό φορέα, κατ’ αντιστοιχία προς τον διαδημοτικό φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού που έχει προτείνει η νέα Δημοτική Αρχή Θεσσαλονίκης. «Θεωρούμε ότι η διαχείριση των αστικών και περιαστικών δασών πρέπει να περιέλθει στους δήμους, όπως επιτάσσει και ο Καλλικράτης, πάντα σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ και επισήμανε την σημαντική συνεισφορά των εθελοντικών οργανώσεων στην προστασία του Σέιχ-Σου, καλώντας τους πολίτες να μην πετούν σκουπίδια και μπάζα στο περιαστικό δάσος, αλλά αντίθετα «να το φροντίσουν οι ίδιοι σαν το σπίτι τους».
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Δασαρχείου αλλά και εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων, όπως την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης, την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων καθώς και τους εθελοντές της ομάδας περιφρούρησης του Κέδρινου Λόφου.
Η σύσκεψη επικεντρώθηκε στο συντονισμό και σχεδιασμό της περιφρούρησης του Σέιχ-Σου από το σύνολο των δυνάμεων, παρέχοντας ακόμα πιο άρτιες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη δασοπροστασία του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης.