You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Κοινή έκθεση χαρακτικής στο Κέντρο Ήλιος του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Δύο καλλιτέχνες συνεκθέτουν στο Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία ο καθένας, παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μια από κοινού έκθεση καλλιτεχνικών τυπωμάτων. «Αφιέρωμα στην Ελλάδα» τιτλοφορεί το σύνολο των έργων της η Αργεντινή Irene Weiss (Ιρέν Βάις) και «Πλάσματα (;) της ελληνικής μυθολογίας» ο συντοπίτης μας Κώστας Σπανόπουλος.

Η Ιρέν Βάις για ν’ αναπαραστήσει την Αφροδίτη, τον Άτλαντα κ.ά., χρησιμοποιεί παραδοσιακή τεχνική της χαρακτικής (οξυγραφία), ενώ ο Κώστας Σπανόπουλος, με όχημα τα σύγχρονα μέσα (ηλεκτρονικό υπολογιστή), αναδημιουργεί τον Μινώταυρο κι άλλα πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας σε μεγάλου μεγέθους, ευφάνταστες ψηφιακές εκτυπώσεις.

Στην έκθεση δυο γενιές καλλιτεχνών συναντώνται και παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της σημερινής χαρακτικής και των εικαστικών τυπωμάτων.

«Ένα εγχείρημα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Χαρακτικής ΑΠΘ, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΗΛΙΟΣ, Ξενής Σαχίνης, και προσθέτει: «Η Ιρέν Βάις φέρνει μαζί της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού, εκπεφρασμένα μέσα από μια θεματογραφία που βασίζεται στην αρχαία Ελλάδα. Το έργο της είναι εγνωσμένου κύρους και έχει πραγματωθεί με τεράστια πείρα»
«Ο Κώστας Σπανόπουλος περνά από το στάδιο του πανάξιου “εφαρμοσμένου” καλλιτέχνη σ’ εκείνο του γεμάτου ανησυχία εικαστικού καλλιτέχνη, δημιουργώντας μια Τέχνη που απαντά σε καθαρά ερωτήματα του πνεύματος, απαλλαγμένη από υποχρεώσεις που συνήθως την κρατούν φυλακισμένη και συμβιβασμένη», τονίζει.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος σημειώνει ότι για το δήμο μας «ο πολιτισμός, ως μορφή ελεύθερης πράξης, παραμένει ένα μικρό θαύμα που δεν γνωρίζει σύνορα. Είμαστε όλοι κομμάτι του καταπληκτικού οικοδομήματος του παγκόσμιου πολιτισμού, και ως δημοτική αρχή εμμένουμε στη δέσμευσή μας εδώ και χρόνια –ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα αποτελεί πάντοτε φιλόξενο και προνομιακό μοχλό πολιτιστικής αποκέντρωσης».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες:
Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ
Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού, Νεάπολη
2310 533544
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign