You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - «Φυσικές επιστήμες και πολιτισμός: υπόσχεση, πρόκληση και απαίτηση» στο ΑΠΘ

Το 11o Διεθνές (11th International IHPST) και 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών «Φυσικές επιστήμες και πολιτισμός: υπόσχεση, πρόκληση και απαίτηση» (6th Greek History, Philosophy and Science Teaching Joint Conference) θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιουλίου έως τις 5 Ιουλίου του 2011, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 200 επιστήμονες που προέρχονται από περισσότερες από 35 χώρες.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη διεθνή επιστημονική ομάδα για την Ιστορία, τη Φιλοσοφία και τη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών (International History, Philosophy and Science Teaching Group – IHPST Group – http://ihpst.net) που εδώ και 20 χρόνια διοργανώνει κάθε δυο χρόνια παγκόσμια συνέδρια. Οι δύο αυτές συνεδριακές παραδόσεις συναντιούνται σε ένα κοινό συνέδριο για να δημιουργήσουν ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου για τη συνεισφορά της ιστορίας και της φιλοσοφίας των φυσικών επιστημών στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των φυσικών επιστημών με τον πολιτισμό.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρίσκονται οι Φυσικές Επιστήμες και ο Πολιτισμός καθώς, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ιστορία και η φιλοσοφία των φυσικών επιστημών συνθέτουν ένα πολιτισμικό πλαίσιο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών. Στη διδακτική των φυσικών επιστημών, οι φυσικές επιστήμες συναντούν τον πολιτισμό, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ως μια υπόσχεση για μια διαφορετική, περισσότερο «ανθρώπινη» προσέγγιση της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών προς το ευρύ κοινό. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η επαναπροσέγγιση των φυσικών επιστημών και του πολιτισμού αποτέλεσε μια πρόκληση που πολλοί ερευνητές στη διδακτική των φυσικών επιστημών, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι των τεχνών και ακαδημαϊκοί στο χώρο της ιστορίας, της φιλοσοφίας και της κοινωνιολογίας των Φυσικών Επιστημών προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν μέσα από τη δουλειά τους.

Οι κοινωνίες του 21ου αιώνα σήμερα απαιτούν τη συνάντηση των φυσικών επιστημών με τον πολιτισμό, ώστε οι φυσικές επιστήμες να ενσωματωθούν στο πολιτισμικό περιβάλλον και να ανοίξουν τους ορίζοντες της εκπαίδευσης, με στόχο την ευρύτερη κατανόηση των φυσικών επιστημών από το κοινωνικό σύνολο, την εκπαίδευση των πολιτών και τη δια βίου μάθηση.

Στο συνέδριο συμμετέχουν ερευνητές/τριες και εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με τη διδακτική, την ιστορία, τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία των φυσικών επιστημών, τα μουσεία φυσικών επιστημών και γενικότερα τα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων καθώς και με την ανάπτυξη αναλυτικών προγραμμάτων. Συμμετέχουν, επίσης, καλλιτέχνες και άνθρωποι της τέχνης που ασχολούνται με τις φυσικές επιστήμες και την έκφραση τους στις διάφορες μορφές τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί Θερινό Σχολείο Υποψηφίων Διδακτόρων: το 2ο Διεθνές (IHPST) και 6ο Πανελλήνιο (ΕΔΙΦΕ) Θερινό Σχολείο Υποψηφίων Διδακτόρων που ασχολούνται ερευνητικά με το πεδίο της διδακτικής των φυσικών επιστημών. Διδάκτορες και διδακτόρισσες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις προοπτικές της έρευνάς τους καθώς και για τα μεθοδολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με άλλους νέους/ες ερευνητές/τριες και ακαδημαϊκούς.

Το πρόγραμμα και πληροφορίες για το Συνέδριο έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο http://ihpst2011.eled.auth.gr
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign