You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Έκθεση Διπλωματικών Εργασιών 2010-2011

Η Έκθεση διπλωματικών εργασιών είναι η πρώτη που οργανώνεται από κοινού από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (ITU). Είναι προϊόν μιας διαρκούς συνεργασίας ανάμεσα σε αυτές τις μεγάλες Σχολές που εκπαίδευσαν πολλές γενεές νέων αρχιτεκτόνων στις δύο χώρες.

Η Έκθεση παρουσιάζει 100 εργασίες, 50 από την κάθε Σχολή, οι οποίες έχουν υποβληθεί σε κρίση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 6 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2011, στην Αποθήκη 7, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 21.00.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλει και να αναδείξει, με συγκριτικό τρόπο, τις πολλαπλές διαστάσεις που έχει η διδασκαλία και η έρευνα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με την ευρεία έννοια του όρου, ώστε να περικλείει όλα τα πεδία και τις προσεγγίσεις που περιλαμβάνονται στις αρχιτεκτονικές σπουδές.

Οι 100 εργασίες που εκτίθενται έχουν επιλεγεί από το συνολικό αριθμό διπλωματικών εργασιών που υποβλήθηκαν στις δύο Σχολές στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Η επιλογή έγινε από επιτροπή Ελλήνων και Τούρκων καθηγητών από τις δύο Σχολές.

Η διαδικασία επιλογής βασίστηκε σε μια σύνθετη ενότητα κριτηρίων όπως:

- Η απόδοση όλων των θεματικών πεδίων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών κάθε Σχολής, δηλαδή το βιομηχανικό αντικείμενο, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τον αστικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική τοπίου, την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και τόπων κ.ά.

- Η ποιότητα της εργασίας σε όρους πληρότητας και σχεδιαστικής επάρκειας

- Η ευρηματικότητα της προσέγγισης

- Η ανταπόκριση στα σύγχρονα ζητήματα της βιωσιμότητας και της οικολογίας

- Η ευαισθησία στα σημερινά κοινωνικά προβλήματα της πόλης.

Η Έκθεση αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμη συμβολή για την κατανόηση της διδασκαλίας και της έρευνας που διεξάγονται στις δύο Σχολές και να προσφέρει σταθερή βάση για να εξαχθούν γόνιμα συμπεράσματα σχετικά με την αρχιτεκτονική εκπαίδευση ειδικότερα και την αρχιτεκτονική πρακτική γενικότερα.

Οι διπλωματικές εργασίες παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα: http://thessaloniki-istanbul-arch.eu
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign