You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Μίσθωση δημόσιας γης σε αγρότες με... 5 ευρώ!

Σχετικά με τη διανομή δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης

Την έναρξη των διαδικασιών που αφορούν την μίσθωση δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης ανακοίνωσε σήμερα η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου έγινε η παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης.

Από σήμερα έως και την 18η Νοεμβρίου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για 833 τεμάχια των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αγροτεμάχια, τόσο για τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης αγροτεμαχίων μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον σήμερα παραδόθηκαν για έλεγχο αγροτεμάχια στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και ακολουθεί για έλεγχο η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών μέχρι 27/10/2011.

Κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ νέα τεμάχια με στόχο την ολοκλήρωση της ανάρτησης μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. στρέμματα . Στην παρούσα φάση το ΥΠΑΑΤ στοχεύει στην διάθεση αγροτεμαχίων που προκύπτουν από την επεξεργασία και τον έλεγχο των 1.216.499 στρεμμάτων.

Η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, σε νέους και νέους αγρότες έως 35 ετών, σε νέους πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και σε επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά φυσικό πρόσωπο (στα 100 στρέμματα συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει ή μισθώνει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει από την διαδικασία μίσθωσης δημόσιας γης).

Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Την ηλεκτρονική διαδικασία θα ακολουθήσει διοικητικός έλεγχος προς πλήρη επαλήθευση των υποβληθέντων στοιχείων.

Δείτε περισσότερα εδώ
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign