You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Οι «καρέκλες» του Ιονέσκο στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς

Οι «καρέκλες» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Θεολόγου , από την Ομάδα Μεταφορική Θεάτρου, για πέντε παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Αργυρουπόλεως & Μεταμορφώσεως 7-9, Παλιό Δημαρχείο), 2 έως 6 Νοεμβρίου.

Οι «καρέκλες»
Ευγένιος Ιονέσκο
...η ερημιά και το θαύμα.

Δυο καρέκλες, ένα ζευγάρι σε βαθιά γεράματα, η Ανάμνηση και η Προσδοκία.

Οι δυο γέροι γίνονται δυο παιδιά, τα δυο παιδιά δύο γέροι και η έννοια του χρόνου μεταμορφώνεται σε παιχνίδι, στο παιχνίδι της ζωής.

Κι άλλες καρέκλες, για άλλα ζευγάρια, όλων των ηλικιών, παιδιά, γονείς, αναμνήσεις μα καμία προσδοκία.

Γέροι, νέοι, πλανώνται μες στο χώρο σα φαντάσματα υπαρκτά, διασχίζοντας όλη την ηλικιακή γεωγραφία και η έννοια του χρόνου αναπόφευκτα πλέον μετατρέπεται από παιχνίδι ζωής σε παιχνίδι θανάτου.

Στο κείμενο του Ιονέσκο, αναζητούμε αυτό που συνθέτει, που συγκροτεί, που γεμίζει και που αδειάζει τον χώρο, εξωτερικό και εσωτερικό, μιας σχέσης. Μιας αιώνιας σχέσης, της πάλης ανάμεσα στον άνθρωπο και τις αξίες, δηλαδή ανάμεσα στον άνθρωπο και τον άνθρωπο. Και δίχως φιλολογικές σχολαστικότητες μεταφέρουμε σκηνικά τις ‘Καρέκλες’ όπου η αλήθεια τους στέκει σαν μοναδικός φάρος στο νησί όπου κι εκτυλίσσεται η ιστορία μας. Με χιούμορ, τρυφερότητα, σκληρότητα, επί του πραγματικού και επί του φανταστικού.

Μια ‘χορωδία συνειρμών’ μετατρέπει τους πρωταγωνιστές σε ακροβάτες πάνω σε μια ακολουθία ανοιχτών ερωτημάτων. Όπου το "σημαντικό" και το "ασήμαντο" μπλέκονται. Όπου αυτό που κοιτάζουμε δεν είναι και αυτό που βλέπουμε. Όπου η φαινομενική σύγχυση εννοιών υποδεικνύει αριστοτεχνικά στην λογική το καθαρκτικό αποτέλεσμα του παραλόγου και τέλος όπου η παρουσία και η απουσία γίνονται μορφικός γρίφος και η ερημιά συμπορεύεται με το θαύμα.

Η παράσταση αποτέλεσε την ενιαία διπλωματική εργασία σκηνοθεσίας-σκηνογραφίας, των Αλέκα Θεολόγου και Ελένη Θωμαΐδου, στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με επόπτες τον Βίκτωρα Αρδίττη, τον Απόστολο Βέττα και την Ελευθερία Ντεκώ. Πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούνιο και το Νοέμβριο του 2010 στο θέατρο «Κλειώ», με μεγάλη επιτυχία. Η παράσταση συνέχισε την επαγγελματική της πορεία στη θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης για δύο μήνες (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος) στον Πολυχώρο Ερμού. Επόμενος σταθμός είναι τον Νοέμβριο το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων η Ομάδα Μεταφορική Θεάτρου θα κατέβει στην πρωτεύουσα για μία σειρά παραστάσεων στον κέντρο της Αθήνας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Πέτρος Μαλαμίδης
Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Θεολόγου
Σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί: Ελένη Θωμαΐδου
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Μαλλούχος
Ηθοποιοί:
Γέρος: Κώστας-Conie Ισαακίδης
Γριά: Άννα Γριβάκου
Περιπλανώμενος-Ρήτορας: Γιώργος Κουτρότσιος

Βιολί παίζει: Αναστασία Παπαναστασίου
Πιάνο παίζει: Γιάννης Μαλλούχος
Φωτογραφίες: Μαρίνα Τσελεπή
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Συναπίδου


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», Αργυρουπόλεως & Μεταμορφώσεως 7-9 (Παλιό Δημαρχείο)
Ώρα: Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη-Σάββατο στις 21.15
Τιμές Εισητηρίων: 12(γενική), 8(φοιτητικό)
Κρατήσεις Θέσεων: 2310 458591, ώρες 18.00-20.00
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign