You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Για την Ελληνογερμανική Συνεργασία ενημέρωσε ο Μπουτάρης το δημοτικό συμβούλιο

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την χθεσινή συνεδρίασή του, για την επίσκεψη εργασίας σε Βερολίνο, Αμβούργο και Στουτγκάρδη της Γερμανίας που πραγματοποίησε ο ίδιος και οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, και Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρος Πένγκας, κατά το τριήμερο 20-22 Φεβρουαρίου.
Όπως εξήγησε, η επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας Μέρκελ-Παπανδρέου για την Ελληνογερμανική Συνεργασία, ενώ μεταξύ των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, κορυφαίες ήταν αυτές με τους Υφυπουργούς Εργασίας Φούχτελ, Εξωτερικών Πίπεν και τον Δήμαρχο Αμβούργου Σολτζ.
«Η συμφωνία, όσον αφορά τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών, εστιάζεται ουσιαστικά στην μεταφορά τεχνογνωσίας από την Γερμανία προς την Ελλάδα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων, της σύστασης ειδικών ομάδων εργασίας και της ανταλλαγής ειδικών των δύο πλευρών. Δεν υπήρξε ούτε μία συνάντηση στην Γερμανία στην οποία οι Γερμανοί συνομιλητές μας – υφυπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων – να μην μας ζήτησαν να προσδιορίσουμε εμείς τις ανάγκες μας, όσο πιο επακριβώς γίνεται, και στη συνέχεια η Γερμανική πλευρά να μας απαντήσει κατά πόσον και με ποιον τρόπο μπορεί να τις εξυπηρετήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης, εξηγώντας πως «Η εμπλοκή φορέων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, και κυρίως των υφυπουργών Φούχτελ και Πίπεν, συνίσταται στην επένδυση της προσπάθειας κινητοποίησης Γερμανικών φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωνικών Εταίρων κτλ, με το κύρος της Γερμανικής κεντρικής διοίκησης, προκειμένου τελικά οι Γερμανικοί φορείς να καταστήσουν προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών της ελληνικής πλευράς, όπως τις έχει προσδιορίσει η ίδια». Όπως τόνισε, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο είναι σε πλήρη γνώση όλου του φάσματος της επικοινωνίας και των συνεργασιών που θα προκύψουν.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση ειδικά του Δήμου Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, ο Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε ότι εκφράστηκε η δέσμευση να προσφερθεί τεχνογνωσία σε σημαντικούς τομείς, όπως αυτούς του περιβάλλοντος, της καθαριότητας και ανακύκλωσης, της προώθησης επενδύσεων, της προώθησης του τουρισμού και ειδικότερα της κρουαζιέρας, των αστικών αναπλάσεων, της διαχείρισης λιμένων και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Μιλώντας για τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμβούργου, Όλαφ Σολτζ, ο Δήμαρχος εξήγησε πως ο Δήμος Αμβούργου, ένα από τα κορυφαία οικονομικά κέντρα της Γερμανίας, έχει τις αρμοδιότητες – σε αντίθεση με τους Ελληνικούς ΟΤΑ – που του επιτρέπουν να ορίσει το οικονομικό του μέλλον σε ένα υγιές και αμοιβαία επωφελές «πάντρεμα» του συμφέροντος της πόλης και της αγοράς στον τομέα των μεγάλων αστικών αναπλάσεων, ενώ επιπλέον έχει τη συνδιαχείριση – με ιδιώτες – του τρίτου μεγαλύτερου λιμένα κοντέινερ της Ευρώπης και, επιπλέον, μπορεί να υποστηρίξει ενεργά την δημιουργία κλάστερ στην αεροναυπηγική και σε άλλους στρατηγικούς τομείς.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τη Συνομοσπονδία Γερμανικών Οργανώσεων Νεολαίας, τις οποίες ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Θεσσαλονίκης ενόψει της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας του 2014.
Ο Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάση Παππά θα μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να εκθέσει την υφιστάμενη κατάσταση της Θεσσαλονίκης και να λάβει προτεινόμενες λύσεις, ενώ τόνισε πως όπως από τη Γερμανική πλευρά ο κ. Φούχτελ έχει οριστεί υπεύθυνος των συνομιλιών, έτσι και η Ελληνική πλευρά πρέπει να ορίσει έναν ομόλογό του που θα ηγηθεί των συνομιλιών.
Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μπουτάρης υπενθύμισε στο Σώμα, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης κινείται, όπως πάντα, εντός του πλαισίου που τίθεται από την κεντρική διοίκηση της χώρας και των διακρατικών και άλλων διεθνών συμφωνιών που συνάπτει με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, επιζητώντας να μεγιστοποιήσει τα συμφέροντα της πόλης της Θεσσαλονίκης.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign