You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - «Να ανοίξουν οι λογαριασμοί πολιτικών προσώπων στην Ελβετία»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο επιστολή, στην οποία, αναφερόμενη στο θέμα που έχει ανακύψει με τις καταθέσεις πολιτικών προσώπων στην Ελβετία και τον ουσιαστικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και όσων διετέλεσαν υπουργοί από την μεταπολίτευση και μετά, προτείνει:

Πρώτον, να δημοσιευτούν και να αναρτηθούν στο διαδίκτυο το «πόθεν έσχες» όλων των βουλευτών και οι σχετικές δηλώσεις της πρώτης χρονιάς εκλογής τους στο Κοινοβούλιο.

Δεύτερον, να εξουσιοδοτηθεί το Κοινοβούλιο να ερευνήσει και να ανοίξει πιθανούς λογαριασμούς πολιτικών προσώπων στην Ελβετία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην επιστολή τονίζει ότι «δεν θεωρούμε ότι είναι ατιμωτικό να γίνει ο σχετικός έλεγχος, γιατί το πιο ατιμωτικό είναι η άποψη που κυριαρχεί ότι όλοι κάτι έχουν να κρύψουν».

Επίσης σημειώνει ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έχει δώσει σχετική εξουσιοδότηση για να ανοίξουν οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί της οπουδήποτε.

Ακολουθεί η επιστολή της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.





Προς Κύριο Φίλιππο Πετσάλνικο, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Πρόεδρε,

Σε μια περίοδο που οι Έλληνες πολίτες υφίστανται αβάστακτες θυσίες, η αξιοπιστία των κομμάτων, των πολιτικών αλλά και θεσμών καταρρέει. Ο πολιτικός κόσμος αν θέλει να ανατρέψει αυτή την απαξιωτική πορεία χρειάζεται αποτελεσματικές και πειστικές πράξεις και όχι γενικόλογες διακηρύξεις και αόριστες δεσμεύσεις.

Η Δημοκρατική Συμμαχία με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει για καταθέσεις πολιτικών προσώπων στην Ελβετία και τον ουσιαστικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και όσων διετέλεσαν υπουργοί από την μεταπολίτευση και μετά προτείνει:

1) Να δημοσιευτούν και να αναρτηθούν στο διαδίκτυο το «πόθεν έσχες» όλων των βουλευτών και οπωσδήποτε οι σχετικές δηλώσεις της πρώτης χρονιάς εκλογής τους στο Κοινοβούλιο.

2) Οι βουλευτές και ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αν και τα περιουσιακά μας στοιχεία και οι λογαριασμοί μας είναι αυτοί που δηλώνονται στο «πόθεν έσχες», έχουμε αποφασίσει να εξουσιοδοτήσουμε το Κοινοβούλιο να ερευνήσει και να ανοίξει πιθανούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Δεν θεωρούμε ότι είναι ατιμωτικό να γίνει ο σχετικός έλεγχος γιατί το πιο ατιμωτικό είναι η άποψη που κυριαρχεί ότι όλοι κάτι έχουν να κρύψουν. Επιτρέψτε μου, να σας θυμίσω ότι εγώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 έχω δώσει σχετική εξουσιοδότηση για να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου οπουδήποτε.

Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι δεν αρκούν αποσπασματικές αντιδράσεις για να αποκατασταθεί το κύρος της πολιτικής. Επιβάλλεται να υπάρξει ένα ευρύτερο και συγκροτημένο σχέδιο θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Γι΄ αυτό επανερχόμαστε στην πρόταση να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου τώρα, ότι η επόμενη Βουλή θα είναι σε κάθε περίπτωση Αναθεωρητική, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή, η γρήγορη αναθεώρηση του Συντάγματος. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν στο πλαίσιο της νέας αναθεώρησης σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι:

· η αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου και του βουλευτή,

· η μείωση των βουλευτών από 300 σε 200,

· η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας (κάτι το οποίο εμείς κάνουμε στην πράξη ψηφίζοντας υπέρ της άρσης για όλες τις περιπτώσεις),

· η κατάργηση των διατάξεων και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί ότι για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που βρίσκεται η Ελλάδα χρειάζεται επανάσταση νοοτροπίας και να εκσυγχρονίσουμε πολιτικά τη χώρα, αλλάζοντας το σημερινό πολιτικό και κομματικό σύστημα.

Με εκτίμηση

Ντόρα Μπακογιάννη
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign