You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Η ανακοίνωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για τους συμβασιούχους καθαριότητας

Ανακοίνωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου,
Παναγιώτη Αβραμόπουλου

«Στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου συντελείται η Αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας και εκφράζεται δημοκρατικά το σώμα των πολιτών που έχουν δώσει με την ψήφο τους την πολιτική εντολή και την δημοκρατική νομιμοποίηση στους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος που διέπει την ελληνική πολιτεία.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν είναι μεσίτες διαφόρων επιμέρους συμφερόντων ομάδων εργαζομένων ή πολιτών. Αντιθέτως, το Δημοτικό Συμβούλιο ως δημοκρατικό όργανο, δημοκρατικά νομιμοποιημένο και πολιτικά υπεύθυνο και υπόλογο, ανήκει σε όλους τους πολίτες και αποφασίζει με βάση το κοινό συμφέρον και την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.
Ο Δήμος αποτελεί θεμελιώδη θεσμό του δημόσιου βίου των Ελλήνων και ως τέτοιος πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα, προκειμένου να επιτελέσει τον ρόλο του στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην διασφάλιση της λειτουργίας της πόλης.
Οι πολίτες, μεμονωμένοι ή οργανωμένοι σε συλλογικότητες, έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους-Δημοτικούς Συμβούλους και το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετηθεί επί θεμάτων πους τους αφορούν.
Η σημερινή δημοτική Αρχή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να εκδημοκρατίσει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, προβαίνοντας στην απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων στο δημοτικό τηλεοπτικό κανάλι και μέσω διαδικτύου, δίνοντας βήμα έκφρασης σε εργαζόμενους, πολίτες και συλλογικότητες, ανοίγοντας τις διαδικασίες σε εκτενή συζήτηση ακόμη και θεμάτων που δεν ήταν ακραιφνώς ‘δημοτικά’. Και αυτό, συχνά, εις βάρος των θεμάτων του Δήμου που άπτονται άμεσα των αρμοδιοτήτων του και των υποχρεώσεών του έναντι των πολιτών.
Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεδριάζουν υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στο Σώμα να συζητήσει, πόσω μάλλον να αποφασίσει, με τη μέθοδο ‘αποφασίζομεν και διατάσομεν’. Κανείς, επιπλέον, δεν έχει το δικαίωμα, στο βωμό του δικού του αιτήματος, να παρακωλύει τις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου, βραχυκυκλώνοντας την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, εις βάρος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.
Οι πρώην εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, των οποίων οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας έληξαν αυτοδικαίως, και κατ’ επέκταση δεν είναι απολυμένοι όπως ισχυρίζονται, πρέπει να σεβαστούν τόσο τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους των Θεσσαλονικέων όσο και τους συμπολίτες τους, οι οποίοι αναμένουν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης να υπηρετήσει το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνον τους ίδιους. Πρέπει να σταματήσουν να ακολουθούν την αντιδημοκρατική πρακτική της κατά συρροήν παρεμπόδισης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο εξάλλου έχει ήδη συζητήσει επανειλημμένως το αίτημά τους και έχει αποφανθεί επί αυτού. Η πρακτική τους είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική και δεν μπορεί να βρει ανταπόκριση από το Σώμα, καθώς αυτό θα σήμαινε πως το Δημοτικό Συμβούλιο καθίσταται έρμαιο και υποχείριο κάθε ομάδας ή συλλογικότητας που θέτει με εκβιαστικό και βίαιο τρόπο το όποιο αίτημα.
Η σημερινή δημοτική Αρχή αλλά και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επιθυμούν την εμπλοκή της Αστυνομίας προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Σώματος, ωστόσο ουδείς, πιστεύω, είναι διατεθειμένος να αφήσει τον θεσμό να εκφυλιστεί».

thessnews.gr - Designed by SimplexDesign