You Are Here: Home - 1 , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Κοινωνικό Θεατροπωλείο: Θέατρο Αλληλεγγύης από τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ

Το ΚΘΒΕ συνεχίζοντας με συνέπεια την κοινωνική του πολιτική εγκαινιάζει τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου». Ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συσπειρωμένοι απέναντι στις κρίσιμες στιγμές, προτείνουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν αγαπημένα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, το ΚΘΒΕ, για τη διάθεση των τροφίμων, θα συνεργαστεί με τους ακόλουθους Οργανισμούς και ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Παπάφειο Ίδρυμα & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».

Στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», θα παρουσιαστούν, καταρχήν, από το ΚΘΒΕ, πέντε παραγωγές που θα φιλοξενηθούν, κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Τις παραστάσεις θα σκηνοθετήσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης, Γιώργος Σφυρίδης & Εβελίνα Παπούλια.

Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή

Σε εποχές σκοτεινές και δυσοίωνες, όπου κυοφορείται το αναπάντεχο και ο άνεμος της ιστορίας ερημώνει τις πόλεις και τις ψυχές των ανθρώπων, το μεγάλο στοίχημα του καθενός μας είναι το ζύγισμα του εαυτού του, πού ανήκει, ποιούς αγαπά και σε ποιούς εναντιώνεται, με ποιούς θα πάει.
Από τη μία, ο προσκυνημένος, ο αμοραλιστής, ο κερδοσκόπος.
Από την άλλη, ο άνθρωπος όρθιος φωτισμένος από το κερί της εφημερίας του και από τις αξίες του ανθρωπισμού και της συλλογικότητας. Διαλέγεις και παίρνεις.
Εμείς, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. – το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς – ανοίγουμε το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου, αντικρούοντας τις εύκολες και «χρήσιμες» συστημικές κατηγορίες περί αργόσχολων του Δημοσίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος.
Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε Κέντρα Φιλοξενίας συνανθρώπων μας. Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγορία. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών.
Σωτήρης Χατζάκης

Στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου» θα παρουσιαστούν, καταρχήν, τα εξής έργα:

1. Χάρολντ Πίντερ «ΣΥΛΛΟΓΗ»
Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις, Σκηνοθεσία: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Σιώνας, Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Οικονόμου – Βαμβακά
ΔΙΑΝΟΜΗ: Γιάννης Καραμφίλης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Αμαλία Ταταρέα, Χάρης Παπαδόπουλος.

2. Έντα Γουόλς «CHATROOM»
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Ρούφας, Φωτισμοί: Στάθης Μήτσιος, Βίντεο: Γιάννης Πειραλής, Στάθης Μήτσιος
ΔΙΑΝΟΜΗ: Θάνος Φερετζέλης, Εύα Οικονόμου – Βαμβακά, Ματίνα Κουλουριώτη, Μαριάννα Αβραμάκη, Χάρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Καραούλης.

3. Έντουαρντ Άλμπυ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ»
Μετάφραση: Πένυ Φυλακτάκη, Σκηνοθεσία: Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης, Σκηνικά – Κοστούμια: Κέλλυ Εφραιμίδου, Μουσική: Στέπα Στέπιτς, Φωτισμοί: Κέλλυ Εφραιμίδου
ΔΙΑΝΟΜΗ: Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης.

4. Ζαν Ζενέ «ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ»
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, Σκηνοθεσία: Γιώργος Σφυρίδης, Σκηνικά – Κοστούμια: Θόδωρος Δασκαλάκης, Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Σιώνας, Κίνηση: Ευανθία Σωφρονίδου
ΔΙΑΝΟΜΗ: Χρύσα Ζαφειριάδου, Μαριάννα Τάντου, Κατερίνα Γιαμαλή.

5. Εβελίνα Παπούλια – Μαίρη Καλδάρα «ΔΙΨΑ»
Σκηνοθεσία: Εβελίνα Παπούλια, Mapping – Σκηνογραφία – Φωτισμοί: Στάθης Μήτσιος
Μουσική: Zand the Band, Χορογραφία – κίνηση: Πόλυ Βόικου
ΔΙΑΝΟΜΗ: Εβελίνα Παπούλια, Αποστόλης Ψυχράμης, Πόλυ Βόικου, Φώτης Παπαθεοδώρου, Σοφία Καλπενίδου
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign