You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Οικονομική ενίσχυση της Πειραματικής Σκηνής αποφάσισε ο Δήμος

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ «ΤΕΧΝΗΣ»


Η οικονομική ενίσχυση της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (θεατρικού τμήματος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Τέχνη - Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία») με το ποσό των 75.000 ευρώ, με στόχο την συνέχιση των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων και της προσφοράς της στα θεατρικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 30-01-2012.
Το Δημοτικό Συμβούλιο προέβη στην απόφαση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», μετά από 32 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και την παρουσίαση 120 θεατρικών παραγωγών, αποτελεί σήμερα έναν από τους δύο σημαντικότερους φορείς θεατρικής προσφοράς στην Θεσσαλονίκη, μαζί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η είδηση της επικείμενης αναστολής λειτουργίας της Πειραματικής Σκηνής, που είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2011, προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση, η οποία εκφράστηκε με δημοσιεύματα πνευματικών ανθρώπων στον Τύπο, ανακοινώσεις φορέων, δηλώσεις παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ο.κ.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβολίου, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αναζητηθούν τρόποι, ώστε να αποφευχθεί η αρνητική αυτή εξέλιξη. Ακολούθησε σειρά συναντήσεων, μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντή της Πειραματικής Σκηνής, Νικηφόρου Παπανδρέου και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρου Πέγκα, με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
«Μέσα από την στενότερη συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή στοχεύουμε επίσης στην ενίσχυση όλων των θεατρικών σχημάτων της πόλης και της θεατρικής παιδείας. Ένα μέρος του προγράμματος των ‘Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου’ και των ‘Δημητρίων’ θα καλύπτεται από θεατρικές ομάδες της πόλης, με παραστάσεις στα θέατρα ‘Αμαλία’ και ‘Άνετον’. Συγκεκριμένα για το Δημοτικό θέατρο ‘Άνετον’, αποφασίστηκε η παραχώρησή του, κατά διαστήματα, σε ‘άστεγες’ ή προβληματικά στεγασμένες θεατρικές ομάδες της πόλης, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο και Απρίλιο», δήλωσε ο Σπύρος Πέγκας.
Ο ίδιος πρότεινε την οικονομική ενίσχυση της Πειραματικής Σκηνής και ένα πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στον ανοιξιάτικο θεσμό της Πειραματικής Σκηνής, τις «Προτάσεις», και στα φεστιβάλ που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού.
Σημειώνεται πως μέσα από την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» ενισχύεται περαιτέρω η πολιτική που στοχεύει στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, με την καθιέρωση μειωμένου εισιτηρίου για πολύτεκνους, εκπαιδευτικούς, ανέργους και ΑμεΑ, ενώ θα προσφέρονται και δωρεάν παραστάσεις τής παιδικής σκηνής του θιάσου, σε ιδρύματα προστασίας του παιδιού (Άγιος Στυλιανός, Παιδικό Χωριό SOS, Χαμόγελο του Παιδιού, κ.ά.).


thessnews.gr - Designed by SimplexDesign