You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Σε τελική ευθεία ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών

ΣΕ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στη φάση υλοποίησης προχωράει το πρόγραμμα για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών και παιδιών που αποτελούν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έπειτα από την κατεπείγουσα διαδικασία ψήφισης των επειγόντων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στην οποία προέβη τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο, λίγο πριν οι πρώην εργαζόμενοι στο Δήμο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν λήξει αυτοδικαίως διακόψουν εκ νέου τη συνεδρίαση.
Το έργο μετά από πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007/2013» - Κατηγορία Πράξεων «Ενίσχυση των Δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και της καταπολέμησης της βίας». Στο δίκτυο ξενώνων και Συμβουλευτικών Κέντρων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 12.585.000 ευρώ συμμετέχουν συνολικά 33 Δήμοι από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Η εφαρμογή των απαραίτητων δομών για την περίθαλψη των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, σημείωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα. «Συνεργαστήκαμε στενά με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την λειτουργία του Ξενώνα αυτή τη φορά σε σύγχρονο πλαίσιο, με εξειδικευμένο προσωπικό που θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να συνδράμει τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη με αποτελεσματικό τρόπο, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής κοινωνικής επανένταξης, μέσω της ψυχοκοινωνικής, συμβουλευτικής και νομικής υποστήριξης.» δήλωσε η κ. Γούλα.
Για την στέγαση του Ξενώνα επιλέχθηκε κτήριο ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται στο ποσό των 700.000 ευρώ και αφορά τη διαμόρφωση του κτιρίου, την προμήθεια εξοπλισμού, την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, παιδοψυχολόγου και διοικητικού προσωπικού) και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της δομής για διάστημα τριών ετών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Φιλοξενίας θα στελεχωθούν με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα παρέχει ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη στις γυναίκες θύματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.
Ο τρόπος οργάνωσης των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων καθώς και της στήριξης των γυναικών θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign