You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Εργαλείο ασφάλειας το SAFELAND

Με την παρουσίαση ουσιαστικών και μετρήσιμων συμπερασμάτων και μηνυμάτων μέσα από τις ενδιαφέρουσες, αναλυτικές εισηγήσεις των εκπροσώπων οκτώ φορέων από επτά διαφορετικές χώρες, συνεχίστηκε χθες ο κύκλος των εργασιών του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιείται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος-έργου SAFELAND, το οποίο αποβλέπει στο «κτίσιμο» πόλεων με ενισχυμένο το αίσθημα της ασφάλειας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη των εταίρων στο 1ο Γενικό Λύκειο Συκεών όπου οι μαθητές παρουσίασαν τις εικαστικές δημιουργίες τους που ήταν εμπνευσμένες από το θέμα της ασφάλειας στο σχολείο.
Το σχεδόν ισοβαρές τρίπτυχο της αύξησης της αστυνομικής παρουσίας, της καλύτερης εκπαίδευσης αλλά και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και ενίσχυσης της αλληλεγγύης, που προκύπτει ως απάντηση στο ερώτημα τι θα βοηθούσε στη μείωση των παραβατικών συμπεριφορών στο δήμο, υπογράμμισε ο υπεύθυνος του γραφείου προγραμματισμού και ανάπτυξης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, Γιάννης Πολυχρονιάδης, κατά την παρουσίαση έρευνας που πραγματοποιήθηκε στον πρώην δήμο Συκεών, το έτος 2010, με θέμα «Διερευνώντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των Συκεών». Όπως προέκυψε από την έρευνα, το 33% όσων ζουν ή εργάζονται στα όρια του δήμου αισθάνονται ασφαλείς, ενώ ο βαθμός της ανασφάλειας που νιώθουν και βιώνουν οι υπόλοιποι είναι δυσανάλογος με τα προσωπικά τους βιώματα και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από μία γενικότερη αντίληψη ότι ζουν σε μία ανασφαλή και εχθρική πόλη, όπου απειλείται η κοινωνική συνοχή.

Συντονισμένες δράσεις και διαμεσολαβητές
Μία συνοπτική ανάλυση των μεθόδων, των δράσεων και του συντονισμού της Αστυνομίας, το ρόλο της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και το πλαίσιο, το έργο και τη σημασία του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, παρουσίασε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Παύλος Γεωργιάδης, εξηγώντας το έργο της Αστυνομίας όσον αφορά την πρόληψη και την καταστολή παραβατικών συμπεριφορών με στόχο τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Αντιπρόσωποι της Αστυνομίας, διευθυντές σχολείων ή καθηγητές καθώς και ιερείς είναι οι κατηγορίες εκείνες, τις οποίες οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα «προτιμούν» για το ρόλο του θεσμικού διαμεσολαβητή στην επίλυση διαφωνιών μεταξύ τους, στη διάχυση των απαραίτητων ενημερωτικών πληροφοριών και γενικότερα στην ενεργοποίηση της κοινότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας τα άτομα με παραβατικές συμπεριφορές ανήκουν κατά κύριο λόγο στις ηλικιακές κατηγορίες 14-18 και 18-25, αποτελούν συνήθως μέλη συμμοριών, είναι σε μεγάλα ποσοστά αθίγγανοι, προέρχονται από οικογένειες με παρελθόν βίας, αδιάφορες για τα παιδιά τους, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας, ανεργίας, αλκοόλ και ναρκωτικών καθώς και έλλειψης παιδείας. Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αποτελεί το μεγάλο ποσοστό, που ξεπερνά το 30%, το οποίο δηλώνει τη μη εμπλοκή του όταν γίνεται μάρτυρας περιστατικών βίας, γεγονός που όμως ταυτόχρονα, όπως δηλώνει, θα ήθελε να μην συμβαίνει.

Η συμβολή του προγράμματος
Η εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπτυξης Brasov υπογράμμισε τη μεγάλη συνεισφορά του προγράμματος safeland και των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μέσω αυτού στην αναγνώριση σημαντικών προβλημάτων παιδιών και γονέων μέσα και έξω από το σχολείο, τονίζοντας ότι χωρίς τη βοήθεια του προγράμματος δε θα ήταν σε θέση να εντοπίσουν και να προσπαθήσουν τα προβλήματα αυτά. Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα safeland «γέννησε» στην περιοχή της ένα ακόμα πρόγραμμα προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού (καμερών και video) για την επίβλεψη των σχολείων και την αύξηση του συναισθήματος ασφάλειας μαθητών και γονέων.
Το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Βαλένθια της Ισπανίας ως θεσμικό διαμεσολαβητή στην επίλυση διαφωνιών μεταξύ των κατοίκων, επιδιώκοντας «εξωδικαστικές» λύσεις και συμφιλιώσεις ανέλυσε ο εκπρόσωπός της, κ. Μπερλάνγκα, επισημαίνοντας τη μείωση των παραβατικών συμπεριφορών και των καταγγελιών και την παράλληλη αύξηση της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών μετά την υλοποίηση του προγράμματος safeland στην περιοχή τους.
Στην αύξηση της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών βοήθησε, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η βελτίωση του γενικότερου περιγύρου και περιβάλλοντος, είτε με τον καθαρισμό των δρόμων, το βάψιμο επιφανειών καθώς και τον κατάλληλο και επαρκή ηλεκτροφωτισμό. Ο κ. Μπερλάνγκα αναφέρθηκε στην εκπαίδευση και επιμόρφωση που δέχθηκαν τα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας αλλά και που παρείχαν οι ίδιοι στους πολίτες αναφορικά με φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας, διαπολιτισμικής συνεννόησης, επιμόρφωσης της τρίτης ηλικίας, συνεργασίας με πυροσβέστες και πολλές ΜΚΟ. Ο κ. Μπερλάνγκα ανέλυσε τα τρία επίπεδα πρόληψης για την υπηρεσία τους που συνίστανται σε δράσεις για όλο τον πληθυσμό, για τις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και όσον αφορά την επανένταξη και επανακοινωνικοποίηση των δραστών.
Τη σημασία της πρόληψης για να οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα ανέλυσε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ IGA για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας Βουλγαρίας, υπογραμμίζοντας τα λόγια του Henry Thomas Buckle: «η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα, ο εγκληματίας το διαπράττει».
Τη δική τους εμπειρία από την υλοποίηση του προγράμματος παρουσίασε ο εκπρόσωπος του δήμου Νιεπολομίτσε της Πολωνίας, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση, με συχνές δράσεις και εκδηλώσεις, βρίσκεται στον πυρήνα της κοινωνίας και από κοινού διαμορφώνουν τις συνθήκες ασφάλειας.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign