You Are Here: Home - 1 , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - «Δεύτερη γέννα» με τη Φιλαρέτη Κομνηνού στις «Προτάσεις»-2011

Με τη Φιλαρέτη Κομνηνού στη «Δεύτερη γέννα» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, μια παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, συνεχίζονται τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Μαΐου, οι Προτάσεις-2011, το «εργοτάξιο θεατρικών αναζητησεων» που οργανώνει στο θέατρο «Αμαλία» η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», με την υποστήριξη της αντιδημαρχίας πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η «Δεύτερη γέννα» είναι ένας θεατρικός μονόλογος που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη. Πρόκειται για μια συγκινητική γυναικεία αφήγηση, που αναβλύζει βαθιά από την ψυχή μιας τραυματισμένης μάνας και μιας παραιτημένης γυναίκας. Είναι η εξομολόγηση της Ρένας, μια νέας γυναίκας από την Καβάλα, που πηγαίνει για ένα τριήμερο στην Αθήνα, να γιορτάσει τα γενέθλια της φοιτήτριας κόρης της. Εγκλωβισμένη στο στοιχειωμένο διαμέρισμα και στα προσωπικά της αδιέξοδα, φτάνει η στιγμή να λυτρωθεί από τους φόβους της, να ανασυντάξει το παρελθόν της, να πάψει να ζει μέσα σε ένα ψέμα. Η Ρένα για τρεις μέρες θυμάται βασικά περιστατικά από τη ζωή της και τη ζωή της κόρης της και μέσα από όλα αυτά προσπαθεί τελικά να ξεπεράσει το πένθος της. Μια πυκνή ιστορία που εμπεριέχει τα βασικά συστατικά της ζωής και της λογοτεχνίας: τη γέννηση, τον έρωτα και τον θάνατο.

Τα σκηνικά είναι της Ελένης Στρούλια. Βοηθοί σκηνοθέτη: Δέσποινα Μέγγουλη και Σοφία Βέργου. Στο βίντεο εμφανίζεται η Αναστασία Χατζάρα.

Σχολιάζοντας την παράσταση, ο συγγραφέας σημειώνει: «Η μάνα, ως πρωτοπρόσωπη αφηγήτρια, φτιάχτηκε μέσα από εικόνες και αληθινά στιγμιότυπα γυναικών που γνώρισα ή παρατηρούσα. Επρόκειτο για ένα πυκνό κείμενο, μια εξομολόγηση, μια «δεύτερη γέννα», αναπαράσταση και δρώμενο μαζί. 
Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης αναδεικνύει την θεατρικότητα του κειμένου, ισορροπώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό της δράσης και τις παλινδρομικές αφηγήσεις της ηρωίδας. Η Φιλαρέτη Κομνηνού αποδεικνύει ότι είναι μια πολύτροπη ερμηνεύτρια: επί μία ώρα υποδύεται διαφορετικές φωνές και εποχές της ηρωίδας, διαφορετικούς ψυχισμούς, ένα θαυμαστό ρεσιτάλ, συγκινητικό και λυτρωτικό συνάμα για τον θεατή. Κι εγώ αισθάνομαι ευτυχής που για πρώτη φορά βλέπω ένα γραπτό μου να ζωντανεύει τόσο πειστικά που μοιάζει να το έχω γράψει έχοντας δει πρώτα την παράσταση».

Οι “Προτάσεις” ολοκληρώνονται το επόμενο σαββατοκύριακο, 14-15 Μαΐου, με τη χοροθεατρική παράσταση “Eyes in the Color of the Rain”, από την ομάδα σύγχρονου χορού RootlessRoot.

Προπώληση-κράτηση θέσεων: Θέατρο «Αμαλία», τηλ. 2310.821483, ώρες ταμείου: 10-2 το πρωί και 6-9 το απόγευμα.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign