You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Εισήγηση του Τζιτζικώστα για τις αποκρατικοποιήσεις ΟΛΘ και ΕΥΑΘ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ήταν ο εισηγητής του θέματος που αφορούσε στις αποκρατικοποιήσεις ΟΛΘ και ΕΥΑΘ που έχουν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση. Κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει η συμμετοχή του δημοσίου στους δύο φορείς, με την είσοδο όμως στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι θα αναλάβουν το μάνατζμεντ και την προώθηση των επενδύσεων που είναι αναγκαίες. Επίσης τόνισε την ανάγκη να μην ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις από τις πιο υγιείς ΔΕΚΟ, οι οποίες μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα, θα πωληθούν σε πολύ χαμηλότερη αξία από την πραγματική τους.

Για τον ΟΛΘ ανέφερε : «Το Λιμάνι Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια Οικονομική Έκθεση για τη χρήση του 2010, προκύπτει ότι ο ΟΛΘ, είναι ένας εξαιρετικά υγιής οργανισμός, με σημαντικές προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον. Ουσιαστικά, εξαιτίας της σημερινής οικονομικής κατάστασης η χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΘ είναι υποτιμημένη και δεν αποτιμώνται οι δυνατότητες, οι προοπτικές, αλλά και η παρούσα ισχυρή δυναμική που έχει αναπτύξει ο ΟΛΘ. Σε αυτές τις συνθήκες, γενικευμένης κρίσης, δεν πουλάς μια τόσο υγιή επιχείρηση, που μάλιστα διαθέτει μεγάλη και δυστυχώς, αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία.

Εκείνο που απαιτείται σήμερα είναι να αποκτήσει ο ΟΛΘ την ταχύτητα, την ποιότητα και την αποδοτικότητα, που θα επιτρέψουν να ανακτηθεί ο κεντρικός του ρόλος στην ευρύτερη περιοχή. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή και η ανάπτυξη των υποδομών μέσω ΣΔΙΤ, μπορούν σήμερα να αποτελέσουν τον καταλύτη, που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του ΟΛΘ για να καλύψει γρήγορα και αποτελεσματικά το χαμένο έδαφος σε σχέση με τα λιμάνια στο Ισραήλ, την Κωνσταντινούπολη, καθώς και τον Πειραιά».

Για την ΕΥΑΘ τόνισε : «Προτείνουμε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΑΘ ΑΕ ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ σε τέτοιο ποσοστό το οποίο θα διατηρεί την παρουσία του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τουλάχιστον στο 34%. Ενώ η ΕΥΑΘ Παγίων εξακολουθεί να παραμένει υπό κρατικό έλεγχο καθώς οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές και το δίκτυο άρδευσης και αποχέτευσης της περιοχής θα παραμείνουν επίσης στον έλεγχο του Δημοσίου, που θα εξακολουθεί να ασκεί και την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας. Αναγνωρίζουμε την υποχρέωση της χώρας μας λόγω Μνημονίου να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Κινδυνεύουμε όμως να πουλήσουμε την ΕΥΑΘ με ένα ποσό το οποίο μεσοπρόθεσμα θα βγάλει το ίδιο το κράτος ζημιωμένο, καθώς ο όποιος ιδιώτης επενδυτής, με την τιμή που θα αγοράσει το 40% της εταιρείας, θα μπορέσει να αποσβέσει το ποσό που δαπάνησε σε λιγότερο από μια δεκαετία και μετά θα αρχίσει να βγάζει καθαρό κέρδος. Σήμερα που είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα κοιτάξουν να τα πάρουν όσο φθηνότερα μπορούν γιατί ξέρουν την κατάστασή μας. Οπότε ας μην αρχίσουμε από τις υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις μας, οι οποίες συνεχίζουν να φέρνουν έσοδα στο κράτος, αλλά από τις ζημιογόνες που επιβαρύνουν καθημερινά τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Έλληνες φορολογούμενους».

ΠΗΓΗ: tzitzikostas.gr
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign