You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Φοιτητές του ΑΠΘ αξιολογούν την ενεργειακή συμπεριφορά των πανεπιστημιακών κτιρίων

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη - Intelligent Energy Europe», το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Α.Π.Θ. υλοποιεί την ερευνητική δράση «Πανεπιστήμια και Φοιτητές για την ενεργειακή αποδοτικότητα». Σκοπός του ερευνητικού προγράμματος είναι η αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης των Πανεπιστημιακών κτιρίων μέσα από ενεργειακές επιθεωρήσεις που γίνονται από τους φοιτητές.

Τα αποτελέσματα της δράσης του ερευνητικού προγράμματος θα παρουσιαστούν σε επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 9.30, στο Αμφιθέατρο ΙΙ του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ.

Στην Ημερίδα θα παρουσιαστεί η σημερινή κατάσταση στο χώρο των ενεργειακών επιθεωρήσεων και οι προοπτικές της συμμετοχής του Πανεπιστημίου στις διαδικασίες εκπαίδευσης και πιστοποίησης ενεργειακών επιθεωρητών. Παράλληλα, οι φοιτητές που συμμετείχαν στο έργο θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ενεργειακών επιθεωρήσεων και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων του Α.Π.Θ.

Το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα με στόχους την κατάρτιση σε ενεργειακά θέματα, τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων και τις εφαρμογές τεχνολογιών με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στη δράση συμμετέχουν 13 εταίροι από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της δράσης είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των Πανεπιστημιακών κτιρίων με τη συμβολή των φοιτητών, που είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές του έργου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια αποτελεί βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κτίρια στην Ευρώπη καταναλώνουν 40% περίπου της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας και η εκτίμηση είναι ότι η κατανάλωση αυτή μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 30%, με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, η ΕΕ εξέδωσε την Οδηγία για την Ενεργειακή Συμπεριφορά των Κτιρίων, η οποία απετέλεσε τη βάση του Εθνικού Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ είναι υποχρεωτική σε παλιά και νέα κτίρια με βάση την κείμενη νομοθεσία.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign