You Are Here: Home - 1 , ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας μίλησαν τοπικοί φορείς

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ –ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Με ενημερωτική εκδήλωση για την Αειφόρο – Βιώσιμη Ενέργεια, κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της υλοποίησης του Συμφώνου των Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, άρχισε ο συντονισμός των τοπικών φορέων πάνω στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της Θεσσαλονίκης.
Στις εργασίες της εκδήλωσης που εντάσσεται στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το έργο “Energy for mayors”, κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούσαν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 20 % στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Η εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση ανακυκλώσιμων πηγών για την παραγωγή τους και η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Το Σύμφωνο των Δημάρχων το οποίο υπέγραψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης το αποδεικνύει και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια σειρά από πρωτοβουλίες που ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει από τις αρχές του 2011» ανάφερε στο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει:
-Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με προτάσεις και συγκεκριμένες μελέτες για έργα ύψους περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
-Στο έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της πλατείας Χρηματιστηρίου, (ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης και χρηματοδότησης) συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.
-Στα «Πράσινα Δώματα» που αφορούν στη δημιουργία οικολογικών νησίδων σε οκτώ Δημοτικά κτίρια και σχολεία και είναι συνολικού ύψους 1.245.000 ευρώ.
-Στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων όπου έχουν ενταχθεί συνολικά οκτώ σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης εκ των οποίων τα πέντε υπό την ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης και προϋπολογισμό 3.114.000 ευρώ και τα υπόλοιπα τρία σχολεία υπό την ευθύνη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.
«Το Σύμφωνο των Δημάρχων δίνει την ευκαιρία και την αφορμή να ακουστούν προτάσεις και να αναζητηθούν νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Αρχή έχει ήδη δρομολογήσει και έθεσε σε εφαρμογή τις προτεραιότητες της για το περιβάλλον» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.
Σημείωσε ότι ο ΣΜΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης εκτός των άλλων λειτουργεί ως μονάδα εξοικονόμησης καυσίμων, καθώς οι συρμοί του διαθέτουν πετρελαιοκινητήρες τελευταίας γενιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και εφαρμόζουν τη μέθοδο της μεταφόρτωσης, που είναι μια βολική πρακτική για τη μεταφορά των στερεών αποβλήτων, εξοικονομείται καύσιμο και ωφελείται δευτερογενώς το αστικό περιβάλλον.
Ανέφερε επιπλέον ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής «BIOFUELS-2G» που αφορά στην παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς από χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια. Στο πρόγραμμα συμμετέχει επίσης το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής (ΕΕΘ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και η Ένωση Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί περίπου δύο τόνοι βιοκαυσίμου και από τον ερχόμενο Μάϊο ειδικά τροποποιημένο απορριματοφόρο του Δήμου Θεσσαλονίκης θα κινείται με το νέο βιοντίζελ δεύτερης γενιάς, επιδεικνύοντας τη νέα καινοτόμο τεχνολογία.
«Η υπογραφή του Συμφώνου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν αναμενόμενη, αφού η Διοίκηση μας έχει δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και στην βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από το σχεδιασμό δράσεων, αλλά και με τη συμμετοχή σε διεθνή και εθνικά δίκτυα», ανέφερε σε γραπτό χαιρετισμό του, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Αντιδημαρχία, όπως ανέφερε, είναι η κατάθεση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για το θεσμό της «Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2014», η υπογραφή της χάρτας Rururbal στη Βαρκελώνη, μέσω της οποίας προωθείται η κατανάλωση τοπικών προϊόντων και θα συμβάλλει στη βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος της Θεσσαλονίκης και η κατάθεση ευρωπαϊκού προγράμματος (E3UP του 7ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) για τη βελτίωση του αστικού μεταβολισμού σε συνεργασία με τους Δήμους της Βαρκελώνης, Μπάρι και Κωνσταντινούπολης.

Στις εργασίες της εκδήλωσης που περιελάμβανε δύο συνεδρίες συμμετείχαν και μίλησαν:

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Θεματική Ενότητα Ι: Οικονομία και ενέργεια για τον πολίτη
Άγις Μ. Παπαδόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, για την «ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και βιώσιμες πόλεις»

Θεματική Ενότητα ΙΙ: Οικονομία και ενέργεια για τον Δήμο
Γεώργιος Σταυρακάκης, καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης, για την «σύνοψη του ολοκληρωμένου σχεδίου Δράσης 2009-2015 για τη διαχείριση ενέργειας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»
Λεωνίδας Μπακούρας, Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε, για την «οικονομία και ενέργεια για τον Δήμο με τη χρήση Φυσικού Αερίου».
Κατερίνα Δαναδιάδου, Αρχιτέκτων Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων Δήμου Θεσσαλονίκης για τον «Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό στο Δήμο Θεσσαλονίκης»

Θεματική Ενότητα ΙΙΙ: Προγραμματίζοντας δράσεις ευαισθητοποίησης
Στέλλα Μπεζεργιάνη ΤΕΕ/ΤΚΜ, για τα «βιοκαύσιμα και την αειφόρο ανάπτυξη»

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Θεματική Ενότητα Ι: Αστική Κινητικότητα
Δρ Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Δρ Μαρία Μορφουλάκη, Δρ. Ε. Μητσάκης-ΙΜΕΤ για τις «ηλεκτρονικές υπηρεσίες βιώσιμης αστικής κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη».
Μαργαρίτα Αγγελίδου – Ένωση Πεζών για την «πεζή κινητικότητα, ενέργεια και αστικό περιβάλλον».
Παναγιώτης Παπαϊωάννου, καθηγητής Πανεπιστημίου, Γενικός Διευθυντής ΣΑΣΘ για τις «πρωτοβουλίες ΣΑΣΘ για βιώσιμη αστική κινητικότητα στη Μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης».

Θεματική Ενότητα ΙΙ: Οικολογική/οικονομική οδήγηση
Εκπρόσωπος Μετρό Θεσσαλονίκης για το «έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και τον σχεδιασμό για την ανάπτυξή του με τα οφέλη για την πόλη».

Θεματική Ενότητα ΙΙΙ: Εναλλακτικά καύσιμα
Ζαφείρης Στ. Ζαριφίδης, ΟΑΣΘ για τα «εναλλακτικά καύσιμα – βιοκαύσιμα, πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα BIODIESEL»


Φωτογραφίες από την ενημερωτική εκδήλωση για την ενέργεια:








thessnews.gr - Designed by SimplexDesign