You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - «Κύριε Χρυσοχοΐδη δεν θα πληρώσει η Θεσσαλονίκη την υποψηφιότητά σας για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ»

Συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης (31/1/2012)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας για το θέμα της λειτουργίας του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης και την στάση του Υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στη συνέντευξη τύπου ήταν παρών ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης όπως επίσης και οι πρόεδροι όλων των σωματείων παραγωγών και εμπόρων που σχετίζονται με τις λαϊκές αγορές.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε αναλυτικά όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης για τον ορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης και κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοϊδη για μικροπολιτικά παιχνίδια που προσπαθεί να παίξει, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε αναλυτικά, σε όλη την επικοινωνία που έχει γίνει κατά τον προηγούμενο χρόνο με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών για την εξεύρεση λύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα και τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε την εισήγηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής για τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης προκειμένου να σταλούν στον υπουργό για επικύρωση. Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι τα μέλη αυτά ψηφίστηκαν ομόφωνα και απεστάλησαν στο υπουργείο, ο κ. Χρυσοχοϊδης αντί να τα επικυρώσει, αποφάσισε μετά από σαράντα ημέρες, να ορίσει άλλον πρόεδρο στον Οργανισμό αγνοώντας τόσο την ομόφωνη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, όσο και τη δέσμευση του υπουργείου στην Περιφέρεια.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Εμπορίου κ. Παππάς αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε και την επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα εδώ και έντεκα μήνες και τόνισε το γεγονός ότι ενώ στις αρχές Ιανουαρίου το Υπουργείο ζήτησε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή συμπληρωματικά και τον ορισμό των αναπληρωματικών μελών του ΔΣ, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην απόφαση του υπουργού, λίγες μέρες μετά προχώρησε στον ορισμό άλλου προέδρου.

Οι πρόεδροι των εμπόρων και παραγωγών λαϊκών αγορών αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες από την απουσία ΔΣ στον Οργανισμό και συγκεκριμένα στον κίνδυνο που υπάρχει για τη δημόσια υγεία επειδή έχει λήξει η σύμβαση με τον ανάδοχο για χημικές τουαλέτες στους χώρους των λαϊκών και στο γεγονός ότι υπάρχουν επαγγελματίες που θέλουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση και δεν μπορούν, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορές στο ταμείο ασφάλισής τους.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Τζιτζικώστας σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης και την στάση του κ. Χρυσοχοϊδη είναι πρώτον γιατί αφού θέλησε ο ίδιος να ορίσει τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ δεν το έκανε από την 1η Ιουλίου και άφησε για εφτά μήνες τον Οργανισμό ακέφαλο και τα προβλήματα να συσσωρεύονται και δεύτερον, για ποιο λόγο ενώ ο ίδιος ζήτησε την εισήγηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής για τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ και αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα, δεν την επικύρωσε και όρισε άλλο πρόσωπο δικής του επιλογής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζιτζικώστας μεταξύ άλλων ανέφερε :

«Ο κ. Χρυσοχοϊδης μετά την απόφαση του να εξαφανίσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης για να χτίσει τον κομματικό στρατό που του είναι απαραίτητος για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι ενώ άφησε για εφτά μήνες τον Οργανισμό Λαϊκών Θεσσαλονίκης ακέφαλο με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και ενώ του στείλαμε, όπως μας ζήτησαν, την απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής με τον Πρόεδρο και τα μέλη του νέου ΔΣ, αποφάσισε να αγνοήσει την ομόφωνη αυτή απόφαση του συλλογικού οργάνου που εκφράζει τους πολίτες ολόκληρης της Θεσσαλονίκης και να τοποθετήσει στη θέση του προέδρου ένα κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δικής του επιλογής.

Η Θεσσαλονίκη όμως δεν θα πληρώσει την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Καλώ άμεσα τον κ. Χρυσοχοΐδη να σταματήσει τα μικροπολιτικά παιχνίδια, να αφήσει τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης μακριά από τις πολιτικάντικες επιδιώξεις του και να σεβαστεί τον κόπο όλων αυτών των ανθρώπων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, εξαιτίας της αδιαφορίας που δείχνει για το θέμα εδώ και εφτά μήνες».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε ότι «ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών πληρώνει, δυστυχώς, το παιχνίδι της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Ο «Υπουργός των Δαχτυλιδιών», ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενδιαφέρεται για τα δαχτυλίδια και αναζητά εναγωνίως τρόπους να μπει στο «σπίτι» και στην περιφέρεια του εσωκομματικού του αντιπάλου Βαγγέλη Βενιζέλου. Αν ο Βενιζέλος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εμείς στηρίζουμε Βενιζέλο. Ο κ. Χρυσοχοϊδης «κάνει την πλάκα του» σε βάρος της κοινωνίας και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι καταναλωτές. Γιατί μετά από 8 μήνες γίνεται αυτό; Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτό το παιχνίδι. Και δεν συμφωνήσαμε αν θα μείνουν, τελικά, τα δικά μας στελέχη στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών. Το ζητούμενο, όμως, είναι ένα: Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης του Υπουργείου Ανάπτυξης σε μία χώρα που δεν υπάρχει ανάπτυξη;».

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που ανακύπτουν λόγω της ανάγκης μετάταξης υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εμπορίου της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης για τη στελέχωση και επαρκή λειτουργία του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών.

«Ο Καλλικράτης καταρρέει. Η αποκέντρωση των εξουσιών που ευαγγελίζεται ο Καλλικράτης δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Αυτό συνέβη με τα ΙΕΚ, τα αθλητικά κέντρα, το ΕΣΥ, που έπρεπε ήδη να έχουν έρθει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Το ίδιο και ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών» κατέληξε ο Π. Ψωμιάδης.


ΜΕΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης παραμένει χωρίς πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο από την 1η Ιουλίου του 2011. Σύμφωνα με παλαιότερο νόμο, τον 3190/2003, υπεύθυνος για τον ορισμό τους είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης ενώ σύμφωνα με τον Καλλικράτη η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης ασκεί την εποπτεία στον Οργανισμό.

Επειδή στο νόμο δεν έχει αποσαφηνιστεί ο όρος εποπτεία, από τον Φεβρουάριο του 2011 έχει ξεκινήσει αλληλογραφία και επαφές του κ. Ψωμιάδη, του κ. Τζιτζικώστα και του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Παππά με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών προκειμένου να υπάρξει διασαφήνιση. Κατόπιν όλων αυτών και ύστερα από προβλήματα δημόσιας υγείας που προέκυψαν στις λαϊκές αγορές από τη μη λειτουργία του Οργανισμού, υπήρξε συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης να οριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο από τη Μητροπολιτική Επιτροπή (πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης) και να αποσταλεί στον υπουργό για υπογραφή ώστε να αρχίσει να λειτουργεί.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή ψήφισε ομόφωνα τα προτεινόμενα μέλη του νέου ΔΣ και η απόφαση στάλθηκε στον υπουργό όπως είχε συμφωνηθεί. Πριν μία εβδομάδα και ενώ έχουν περάσει σαράντα ημέρες που εκκρεμεί η υπογραφή του Υπουργού, ο κ. Χρυσοχοϊδης αποφασίζει να ορίσει μόνος του ως Πρόεδρο άλλο πρόσωπο από αυτό που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Μητροπολιτική Επιτροπή.
thessnews.gr - Designed by SimplexDesign